Fotó: Monitorul de Botosani

Ez volt Románia történetének legborzalmasabb közúti balesete, melyről évekig hallgatni kellett

A kommunisták mindent megtettek azért, hogy a kereken 40 évvel ezelőtt történt szörnyű tragédiáról a lehető legkevesebben szerezzenek tudomást.

Hirdetés

Napra pontosan negyven évvel ezelőtt történt a legtöbb áldozatot követelő romániai közúti baleset, melyről a kommunista rezsim beavatkozása miatt az ország csak a rendszerváltás után szerzett tudomást.

A tragédia Botoșani megyében történt, 1980. június 29-én: egy Fălticeni és Botoșani között közlekedő, zsúfolt autóbusz épp egy hídon haladt át, amikor az egyik kereke kirobbant, lesodródott az úttestről és körülbelül hat méter magasról egy mély mocsárba zuhant.

Ami ezután következett, abba belegondolni sem jó. A 40 férőhelyes buszon 83-an utaztak – legtöbben ingázó gyári munkások, de voltak köztük idősek és kiskorúak is –, közülük 48-an szörnyű kínok közt vesztették életüket, 35-en súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A kommunisták mindent megtettek azért, hogy a borzalmas tragédiáról a lehető legkevesebben szerezzenek tudomást: a holttesteket kamionokkal hordták el a helyszínről, a területet több teherautónyi földdel szórták be, az újságok pedig csupán annyit írhattak az egészről, hogy egy banális autóbaleset történt valahol Botoșani és Suceava között.

Az elhunytak hozzátartozói csak a rendszerváltás után állíthattak kereszteket a borzalmas baleset helyszínén.

Hirdetés