Románia most épp Kolozsvárral szúrja ki az EU szemét

A kincses városban fogják kiadni az első e-személyiket egy „kísérleti projekt” keretében.

Hirdetés

Mint tudjuk, az Európai Unió arra kötelezte a tagállamokat, még Romániát is, hogy 2021 augusztus 2-ától (igen, ez ma van) kezdődően vezesse be az elektronikus személyi igazolványt, amely egy csipen tárolja a tulajdonos adatait, köztük biometrikus adatokat is. És ahogy az várható volt, alaposan ráégett a gyertya az illetékesek körmére, hiszen az Országos Nyomdavállalat a határidő előtt nem sokkal írta csak ki a közbeszerzési eljárást az újfajta személyik kiállításához szükséges technikai felszerelésekre.

Ám mivel a határidő közben eljött, csinálni kellett valamit.

Így Lucian Bode belügyminiszter hétfőn a kolozsvári anyakönyvi hivatal székhelyén tartott sajtótájékoztatót Emil Boc polgármester társaságában, ahol bejelentették: a kincses városban, egy „kísérleti projekt” keretében fogják kibocsátani az első e-személyiket.

A kísérleti projekt kifejezés ebben az esetben nagyjából a következőt jelenti: „addig tátottuk a szánkat, míg kifutottunk az időből, úgyhogy most gyorsan összedobunk valamit, hogy legyen valami, ameddig tényleg elkezdünk dolgozni az ügyön.”

Ezzel természetesen az EU szemét akarják kiszúrni, hiszen el fog telni egy kis idő, mire a kísérleti projektből jól működő országos rendszer lesz – ez várhatóan csak jövőre következik be.

Hirdetés

A tervek szerint még az idei évben körülbelül 5000 e-személyit fognak kibocsátani.

A kártya típusú igazolvány egyébként többfunkciós lesz, átveszi többek között az egészségügyi kártya szerepét is. Persze majd akkor, ha a szakik felébrednek, mert megint le vagyunk maradva, mint a borravaló.

Hirdetés