Románia erőteljes válaszpofonnak szánt üzenetet küldött a Schengen-vétózó Ausztriának…

… a rendőrség buzgólkodik drogügyben (és néha nem is kell messze mennie, mert az egyik bolt a rendőrség épülete mellett volt)… és egy polgármester abban hisz, hogy az AIDS a levegő útján terjed.

Hirdetés

Minden dühét beleadta Románia a tasliba, amikor az osztrák OMV cég eljött Bukarestbe

A (román, magyar, osztrák, egyáltalán, EU-s) verebek is azt csipogják az eresz alatt: áll a bál Románia és Ausztria közt. Utóbbi ugyanis nem és nem hajlandó rábólintani Románia Schengen-csatlakozására. Ezért Románia már nagyon frusztrált és nagyon dühös. Oda jutott, hogy perrel is fenyegetőzik, ha ez így megy tovább.

És hát persze, ha az alkalom tálcán érkezik Bukarestbe, nem hagyja ki a pofon lehetőségét. Az alkalom az osztrák OMV vállalat vezetői képében jelentkezett, akik azért találkoztak a román kormány képviselőivel, hogy tisztázzak a Fekete-tengerben levő gáz kitermelése körül felmerült kérdéseket. Na, és ezt az alkalmat használta ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, hogy irdatlan nagy pofonnak szánt üzenetet küldjön az OMV-n keresztül Karl Nehammer osztrák kancellárnak.

A találkozón a román miniszterelnök kerek perec kijelentette: habár Románia örül a tengeri gázkitermelésnek, remek projekt ez, sajnos semmiről nem lehet szó addig, amíg Nehammer úr okvetetlenkedik a schengeni csatlakozással kapcsolatban. És pont.

Sőt, Ciolacu úr felkérte az OMV vezéreit, vessék be gazdasági diplomáciai fegyvereiket annak érdekében, hogy az osztrák kormány lejöjjön már az örökös vétóról.

A taslit tehát kiosztották. Kíváncsian várjuk, hogy reagál a bécsi „kamarilla”.

A rendőrség hadjáratot indított a hazai drogpiac ellen, és adott esetben csak a szomszédba kellett átlépni

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei és rendőrei erősen tevékenyek mostanság, mióta a sajtóban egyre több, a drogfogyasztáshoz kapcsolható tragikus eset jelent meg. (Hogy miért csak ilyenkor annyira tevékenyek, rejtély.) Összesen 121 rajtaütést hajtottak végre kedden az ország 23 megyéjében és a fővárosban. A hírek szerint 42 gyanúsítottat elő is állítanak.

Egy egész hálózatról van szó, amelynek tagjai 2022 októberétől kezdve forgalmaztak drogokat, mégpedig elektromos cigarettákba rejtve. Ügyes! Összesen 28 cég vett részt az ügyletben, több mint 100 000 droggal töltött e-cigit dobtak piacra országszerte.

Viccesnek nevezhető eset is történt a nagy hajtóvadászat alatt: az egyik üzlet, amely benne volt a drogbuliban, éppen a román rendőrség központi épületének tőszomszédságában üzemelt vígan. Tehát csak a szomszédba kellett, úgymond, átlépni.

Amikor a polgármester abban hisz, hogy az AIDS a levegő útján terjed, és ezért lökdösni kezd egy beteget

Hirdetés

Szögezzük le: ez az eset is messze, a Kárpátokon túl történt. És csak azért tartjuk fontosnak, mert nem gondoltuk volna, hogy egy település közügyeiről döntő felelős polgármester ennyire… nos, tájékozatlan.

Helyszín: a Bákó megyei Prăjești község. Alkalom: tanácsülés. És valamilyen okból kifolyólag egy férfi be akar menni a terembe. Akiről kiderül, hogy AIDS-fertőzött. Mire a polgármester lökdösni kezdi, mondván, hogy az illetőnek fertőző betegsége van, ne közeledjen hozzá, mármint a polgármesterhez, illetve ne menjen be a tanácsterembe.

Aztán, amikor a polgár mégis bemegy, a „primár” telefonjához kap és beszélni kezd, hogy azonnal küldjenek valakit, mert ott van egy fertőzött ember és ő (a „primár”) fél leülni mellé.

Utána meg tovább veri a habot a „primár úr”, hogy az illető mellé nem szabad leülni, mert fertőz. Mire egy tanácstag odaszól neki, hogy az AIDS nem a levegő útján terjed. Na de ki lehet okosabb egy „primárnál”? A derék településvezető így érvel: De úgy terjed!

Végül pedig még hozzáteszi: Aki akarja, vigye haza magával. Nos, hát amíg ilyen felkészült, művelt, empatikus és egyáltalán nem diszkriminatív (de!) településvezetői vannak ennek a fiatal országnak, milyen fényes jövőre lehet számítani?

Hirdetés