Ilyen ez a péntek: Iohannis mosolyog, Ciolacu ráncolja a szemöldökét

Mert az EU megszüntette az MCV-t. És mert Ausztria ismét Schengen-vétózott. Ráadás: bizarr tragédia történt egy kolozsvári temetőben.

Hirdetés

Iohannis úr szélesen mosolyog az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus lezárása kapcsán

Ha Romániáról ezen a pénteki szent napon portrét kellene festenünk, úgy alkotnánk meg, hogy az egyik szeme sír, a másik meg nevet.

A nevető szem azért olyan, mert az Európai Bizottság bejelentette: lezárja a 2007-ben életbe léptetett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) Románia és Bulgária esetében. A mechanizmust arra találták ki, nagyon szép szavakba öntve, hogy elősegítse a korrupcióellenes harc és az igazságügyi rendszer reformját. Magyarán: ne lopjanak és ne éljenek vissza a törvényekkel a román (és bolgár) jómadarak.

És Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök széles mosollyal nyugtázta az intézkedést. Sőt, meg is szólalt. Ezt mondta, többek között:

„Szép nap ez Románia számára.”

Persze, hozzátette, hogy azért továbbra is nagy munka vár az illetékesekre, mégpedig a drogellenes harc és az adócsalás terén. De addig: örülj, kedves nép! Lám, elintéztük ezt is nektek.

Marcel Ciolacu és társai irtó dühösek, mert Ausztria minduntalan megvétózza Románia Schengen-csatlakozását

A csatlakozási mizéria tart már egy ideje. Románia mindent megtett, amit szerinte diplomáciai úton tenni lehetett annak érdekében, hogy Ausztria szívét valahogy meglágyítsa. De úgy tűnik, az osztrák szív nem lágyul meg.

És akkor nem csoda, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök dühös.

Pénteken írt is egy Facebook-bejegyzést, melyben megosztotta a Der Standard napilapban vele készített interjút. És a bejegyzésben románul is megfenyegette Ausztriát: ha továbbra is kekeckedik Schengen-ügyben, Románia bizony bepereli az akadékoskodót az Európai Unió Bíróságán. Na.

Hirdetés

Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő még tovább ment, szintén egy Facebook-bejegyzésben.

Szerinte – az osztrák kekeckedés okán – be kellene vezetni Ausztriával szemben azt az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelynek béklyóját épp most vette le az Európai Bizottság Románia lábáról.

Így áll most a nyilatkozati pofoncsata. Hogy mi fog történni a valóságban, na, azt kíváncsian várjuk.

Bizarr tragédia történt egy kolozsvári temetőben

Megdöbbentő esethez riasztották a kolozsvári rendőrséget a Monostor negyedi temetőből, pénteken kora délután. A helyszínre érkező illetékesek annyit tudtak megállapítani, hogy az egyik nyughelyhez tartozó sírkő rádőlt egy 47 éves nőre. A mentők már nem tudtak segíteni rajta, csak a halál tényét állapíthatták meg.

Hogy milyen körülmények között dőlt rá a sírkő az áldozatra, egyelőre nem tudni. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Hirdetés