Fotó: Presidency.ro

Románia együttműködési szerződést írt alá a WHO-val. Iohannis: újra kell gondolni a hazai egészségügyet

Sok mindenre nem vagyunk felkészülve, de egy világjárványra pláne nem.

Hirdetés

Klaus Iohannis odanyilatkozta, hogy ha vége lesz a koronvírus-járványnak, újra kellene gondolni a román egészségügyi rendszert, mert ez így nem olyan jó. Ezt mondjuk mi, polgárok eddig is tudtuk.

Szerinte a világjárvány bebizonyította, hogy hatékony megelőzési és közbelépési tervek és protokollok kidolgozására van szükség, hogy az ehhez hasonló helyzeteket hatékonyan lehessen kezelni. Az államfő ezt annak alkalmából mondta kedden, hogy Románia – videókonferencia keretében – aláírt egy kétéves együttműködési szerződést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájával az egészség világnapja (április 7.) alkalmából.

Iohannis felkérte az illetékeseket, hogy a járvány lecsengése után a most aláírt megállapodásnak megfelelően üljenek le közösen és gondolják újra az egészségügyet, az ilyen és ehhez hasonló katasztrófák tekintetében (is).

Az igazság az, hogy nemcsak az eleve sok sebből vérző hazai egészségügyi rendszert érte váratlanul a koronavírus-járvány: a fejlett nyugati országok sem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, elég ha csak az olaszországi vagy spanyolországi állapotokat nézzük. A történelemben sajnos mindig valami szörnyűségnek kellett történnie ahhoz, hogy a dolgok kicsit is jobb irányba változzanak – hátha a mostani járványnak legalább ennyi pozitív hozadéka lesz.

Hirdetés