Fotó forrása: Royal Army

Románia drónvásárlási kalandjai: kiktől vesz végül katonai drónokat a védelmi tárca?

Újabb fejezetéhez érkezik a hadsereg korszerű drónokkal való felszerelésének nem túl egyszerű folyamata.

Hirdetés

Mégis elfogadja a román védelmi minisztérium az izraeli Elbit ajánlatát a Watchkeeper X típusú pilóta nélküli katonai gépekre vonatkozóan, pedig idén nyáron még úgy tűnt, hogy lefújja a közbeszerzési kiírást. Az egyetlen jelentkezővel szembeni kifogásokat sikerült letisztázni, és sajtóértesülések szerint már a szerződés aláírására készülnek. Fontos feltétel volt ehhez, hogy a gépeket Romániában, a helyi védelmi cégekkel közösen gyártsák és szereljék össze, amivel nincs is baj.

A gond inkább az idő sürgetésével van: az izraeli cég állítólag hat hónappal meg szeretné hosszabbítani a szerződésben foglalt határidőt, ezt azonban a minisztérium nem tudja elfogadni tekintettel arra, hogy a szomszédban háború dúl és így is sok idő ment el, míg kiderült, hogy a cég ajánlata megfelel a román követelményeknek.

Az összesen hét robotrepülő-rendszer 21 drónt jelent, beszerzésükre még 2020-ban kapott jóváhagyást a hadsereg. A brit hadsereg igényei szerint módosított Watchkeeper X alapplatformja az Elbit híres Hermes 450-ese. Az Elbit és a francia Thales-szel közösen fejlesztett megfigyelő és felderítő robotrepülő támadó képességekkel is rendelkezik. A program összköltségvetése egyébként 300 millió euróra rúg.

Az izraeliekkel előkészített szerződéssel párhuzamosan a román szárazföldi védelmi erők a törökök csodafegyvereként elhíresült Bayraktar TB2 típusú, közepes magasságú, nagy hatótávolságú harci drónjaiból is vásárolnak tizennyolc darabot. A csúcstechnológiájú felszerelés három taktikai-operatív rendszert, illetve hat irányító platformot jelent.

Hirdetés