Ha már a szomszédban háború dúl, a román kormány inkább lefújta a katonai drónok beszerzésére kiírt eljárást

A bukaresti illetékesek szerint az egyetlen jelentkező nem felel meg a kiírásban szereplő követelményeknek.

Hirdetés

Nem akar összejönni a bukaresti illetékeseknek a hadsereg korszerű drónokkal való felszerelése: miután a parlament mér két éve felhatalmazta a védelmi minisztériumot a pilóta nélküli katonai gépek beszerzésére, a tárca most lefújta a közbeszerzési eljárást, mivel kifogásai voltak az egyetlen jelentkező ajánlatával szemben.

A kiírásban hét taktikai-operatív rendszer beszerzése szerepelt, ez összesen 21 drónt jelent, vagyis egy rendszer három drónból állna.

Erre mintegy 277 millió dollárt szántak.

Az egyetlen jelölt az izraeli Elbit Hermes 450 drónja alapján a francia Thales által kifejlesztett Watchkeeper X volt, az ajánlat azt is tartalmazta, hogy a drónokat Romániában gyártják.

A védelmi minisztérium azonban most lefújta az egész eljárást, arra hivatkozva, hogy az ajánlat nem felel meg a tenderfüzetben megfogalmazott követelményeknek, ezért aztán új közbeszerzés kiírását tervezik.

Az Elbit viszont azt állítja: az ajánlatban szereplő drónok

nem hogy megfelelnek a követelményeknek, de túl is teljesítik azokat.

Kiszivárgott értesülések szerint a román fél azt kifogásolta, hogy a drónok vezérlését lehetővé tevő kommunikációs rendszer nem a kiírásban szereplő NATO-szabvány (STANAG) szerinti.

Hirdetés

Ami így is van – csakhogy azért, mert a román védelmi tárca egy olyan, régebbi rendszert jelölt meg, amely már gyakorlatilag elavultnak számít, a Watchkeeper X-eket már egy korszerűbb konfigurációjú rendszerrel látták el.

Vagyis az Elbit erre utalt, amikor azt közölte, hogy a drónok felül is múlják az elvárásokat, nem csupán teljesítik azokat.

Ez azonban a bukaresti bürokráciát nem győzte meg: inkább új közbeszerzési eljárást akarnak.

Miközben a szomszédos Ukrajnában dúl az Oroszország által indított háború, amelyben a drónok kulcsszerepet játszanak.

Hirdetés