Némi totojázás után: 300 millió dollárért vásárolhat harci drónokat a törököktől Románia

Korábban az izraeli ajánlatot nem fogadták el, viszont az Ukrajnában nagy sikert arató, török gyártmányú Bayraktar TB2-eseknek nehéz ellenállni.

Hirdetés

Ha minden igaz, 18 harci drónnal bővül a román haderő, miután a védelmi minisztérium a korábban lefújt közbeszerzési kiírásban szereplő izraeli gépek helyett a törökök csodafegyvereként elhíresült Bayraktar TB2 típusú, MALE (medium altitude, long endurance), azaz közepes magasságú, nagy hatótávolságú harci drónok mellett döntött.

A 300 millió euróra becsült fejlesztés három taktikai-operatív rendszert, illetve hat irányító platformot jelent, a beszerzéshez a védelmi minisztérium a parlament jóváhagyását kérte.

A 21. századi követelményeknek megfelelő, a képességek széles spektrumával rendelkező pilóta nélküli gépek főleg az ukrajnai háborúban értek el látványos sikereket, minimális veszteségek mellett óriási károkat okozva az orosz inváziós erőknek.

A védelmi tárca bízik abban, hogy megvásárolásuk jelentősen hozzájárul a román szárazföldi erők hatásfokának növeléséhez.

Hirdetés