„Román Tesla”: félmillió euróba került az első Kolozsváron gyártott elektromos autó

Ciucă kormányfő kihagyta a lehetőséget, hogy elvigye egy tesztkörre a nagy hajcihő közepette bemutatott autót, George Simion AUR-elnök viszont bepróbálkozott egy balhéval.

Hirdetés

Kezdjük azzal, ami igazán érdekes: Kolozsváron egy szoftvercég és a köréje csoportosuló vállalkozói csoport kezdeményezésére legyártottak egy elektromos autót, több kísérleti jellegű, innovatív megoldást is beépítve a járműbe.

Az üvegszálas karosszériával épített elektromos autó egyetlen töltéssel 350 km megtételére képes (ez további fejlesztésekkel még fokozható) és a maximális sebessége 180 km/óra. Meghajtásáról a két hátsó keréknél elhelyezett eletromos motor gondoskodik. A prototípus megalkotásába közel félmillió eurót fektettek, és keresik a lehetőségeket a folytatásra, hogy az autó ne csak egy legyen az ambiciózusan megálmodott, de finanszírozásra nem méltatott projektek közül.

A sajtóban máris „román Teslaként” emlegetett jármű koncepcióját négy éve kezdték el kidolgozni Kolozsváron, a kezdeményezők pedig elégedetten nyilatkoztak a végeredményről. Pár évvel az első vázlatok megszületése után elkészült a prototípus, amelynek kormányát éppen Nicolae Ciucă kormányfő ragadta meg elsőként. Igaz, elindulni már nem mert vele, helyette inkább elismerően nyilatkozott arról, hogy milyen jól teljesít Kolozsvár az innováció terén.

Néhány apróság egyébként még hátravan ahhoz, hogy az autó megszerezze az engedélyeket a közlekedéshez, de egy éven belül teljesíthető a cél. Kolozsváron egyelőre csak kis szériás gyártásra van lehetőség a műszaki egyetem közreműködésével, és további kétmillió euróra van szükség ahhoz, hogy ezen a szinten túllépjenek.

Hirdetés

A prototípust Kolozsvár egyik elegáns szállodájánál szervezett high-tech konferencia keretében mutatták be.

Külön színfoltja volt az összejövetelnek, hogy az eseményre megpróbált belógni George Simion AUR-elnök is, aki Bukarestből Kolozsvárra, a nemzeti liberálisok „sasfészkébe” követte a kormányfőt, hogy botrányt generáljon. A biztonsági őrök hamar leépítették, így nem sikerült neki.

Hirdetés