Rendőrszakszervezeti vezető: röhejes a rendőrök kiképzése. Már az, ami egyáltalán van

Nem fest túl jó képet a román rendészeti szervek állapotáról.

Hirdetés

A romániai rendőrök fizikai és szakmai felkészültsége csapnivaló, de nem csupán a saját hibájukból, hanem azért, mert eleve hiányos a kiképzésük – ezt nem mi mondjuk, hanem az egyik rendőri érdekvédelmi szervezet illetékese.

Cosmin Andreica, az Europol rendőrszakszervezet vezetője elmondta: az elméleti képzés például úgy zajlik a rendőriskolákban, hogy az előadó egy belső televíziós hálózaton keresztül megtartja az órát, amit élőben közvetítenek hét osztályteremben – ilyen körülmények között természetesen a leendő rendőröknek nincs lehetőségük kérdéseket feltenni a tananyaggal kapcsolatosan.

Persze a rendőröktől azt is elvárnánk, hogy fizikai és taktikai szempontból is felkészültek legyenek, elvégre bizonyos esetekben fel kell venniük a küzdelmet a rendszerint kétajtós szekrény szélességűre kigyúrt rosszfiúkkal.

Csakhogy az illetékesek elhanyagolják a jelentkezők fizikai kiképzését, mivel olyan kevés a rendőr, hogy a rendőriskolák hallgatóit minél hamarabb az utcán akarják látni, járőrözés közben.

A rendőrök fizikuma már eleve rosszabb, mint korábban, ugyanis – arra hivatkozva, hogy az ilyen feltételek diszkriminációnak minősülnek – a felvételi követelmények közül kivették a magassági követelményekre vonatkozó részt.

Ettől kezdve már 1 méter 50 centi magas rendőrök is szolgálnak az állományban – mondja a szakszervezeti vezető.

Ráadásul a rendőriskolák felvételije egy román nyelv és egy angoltesztből áll, ami mellett van egy fizikai felkészültséget felmérő vizsga is – ez azonban

olyan könnyű, hogy akár egy ötödikes diák is képes teljesíteni.

Hirdetés

Így aztán a rendőriskolákban azok a jelentkezők kerülnek előnybe, akik középiskolában jó tanulók voltak – ami alapvetően nem baj, hiszen határozottan hasznos, ha egy rendőr művelt –, viszont fizikailag nem biztos, hogy jó a teljesítőképességük.

És mivel a vezetők azt követően is elhanyagolják a fizikai felkészítést, hogy a jelentkezők elvégezték a képzést, és felszereltek, jelenleg ott tartunk, hogy

a belügyminisztérium állományából a rendőrök a legrosszabbul felkészültek taktikai és szakmai szempontból

– a szintén a belügy alárendeltségébe tartozó csendőrség illetékesei ugyanis nem engednek a kemény képzésből és a csendőrök folyamatos fitten tartásából.

Igaz ugyan, hogy az utóbbi időben némileg növelték a felvételiken a sportteljesítményre vonatkozó követelményeket, amitől nagyobb lett a lemorzsolódás, de az illetékes szerint még ez sem elég.

Nos, ilyen körülmények között kell a romániai rendőröknek megbirkózniuk a bűnözőkkel.

Hirdetés