Rendőrfelügyelőt vett őrizetbe a DNA. Szinte mindennapos az emberkereskedelem Romániában – hírek kedden

Azt is mutatjuk, hogy milyen gyógyszereket nem szabad magunkkal vinni, ha Görögországba utazunk.

Hirdetés

A „szolgálunk és védünk” legújabb fejezetéből: rendőrfelügyelőt vettek őrizetbe

Nem is akárhol, hanem a kincses városban. És nem is akárkit: a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség vezetőjét, Mihai Rus rendőrfelügyelőt a DNA ügyészei hivatali visszaélésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt vették őrizetbe. Ugyanebben az ügyben őrizetbe vették a Kolozsvári Rendőrkapitányság Közlekedési Szolgálatának vezetőjét, Aurelian Mircea Rotar rendőrfőkapitányt és két rendőrtisztet is.

Az ok: Mihai Rust Kolozsvár környékén megállították – a közúti radar mérése szerint – gyorshajtásért a beosztott kollégái, akik a rendőri rangsorban alatta állnak. A főnök pedig elintézte, hogy ne kelljen büntetést fizetnie a 110 km/órás vezetéséért egy olyan útszakaszon, ahol megengedett sebesség mindössze 50 km/óra lett volna.

Mihai Rus az ügyben vizsgált többi rendőrrel összedugta a fejét, és eldöntötte, hogy őt nem fogják megbüntetni és a jogosítványát sem fogják tőle elvenni – ahogy törvényszerű lett volna. Konkrétan, a megbeszéléseket követően úgy döntöttek, hogy Mihai Rus közli egy másik személy nevét, aki az esemény napján vezette volna az autót (amit 2024. május 22-én tett volna meg), és Ioan-Raul Pașca nyomozótiszt az elévülési idő lejártáig nem alkalmazza a megfelelő büntetést. Hát szép.

Kezdődik a vakációs szezon: ha délebbre utazunk, ezeket a gyógyszereket ne vigyük magunkkal

Beköszöntött a nyár, mindenkinek a nyaraláson jár már az esze – így bizonyára sokunk választja Görögországot szabadságolásra. Az is bizonyára megszokott, hogy egy elsősegély-szütyő van nálunk, vagy a táskánk egyik zsebe néhány gyakori problémára használt gyógyszerrel van tele: meglehet, hogy nem mindegyiket vihetjük magunkkal, ha a görögöket látogatjuk meg!

Amint arról az Adevărul is beszámolt, a román külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy borsos büntetéseket kaszálhatunk, sőt, bebörtönzés is járhat azért, ha az alábbi gyógyszereket visszük magunkkal a hellén köztársaságba: Tramadol (kereskedelmi név: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa) – recept nélkül tilos. Továbbá egyáltalán nem engedélyezettek a kodein tartalmú gyógyszerek (beleértve a Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal) – ezek főként fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők.

A Külügyminisztérium képviselői azt is javasolják a Görögországba utazó román állampolgároknak, hogy a romániai Országos Biztosítási Hivataloknál kérvényezzék az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Új kutatás: szinte minden nap emberkereskedelem áldozatává válik egy romániai gyermek

Döbbenetes felmérés született: egy globális szervezet Romániában végzett kutatása azt mutatja, hogy az elmúlt öt év statisztikái szerint szinte minden nap egy romániai gyermek válik emberkereskedelem áldozatává. A tanulmány szerint az emberkereskedelem gyermek áldozatai általában 14-15 éves, vidéki, nem szélsőségesen szegény családokból származó, okostelefonokat és közösségi hálózatokat használó tizenévesek. A kutatás rámutat a gyermekkereskedelem jelensége és a hatóságok közötti kapcsolatra is, a szerzők szerint nemcsak az erkölcsi iránytű hiánya, hanem a helyi hatóságok rendszeres alulfinanszírozottsága a szociális védelem területén, valamint a helyi szintű felügyelet, útmutatás és ellenőrzési karok hiánya ezen a területen is hozzájárul a helyzet kialakulásához.

Hirdetés

Mint kiderült, általában az áldozat lány, átlagéletkora 14-15 év, vidéki háttérrel. Egy- vagy kétszülős család tagja, alacsony életszínvonalú, de nem feltétlenül mélyszegény családban él. Jellemző rá a viselkedésbeli és öltözködési hiperszexualizáció, amelyet a szülők általában elfogadnak és összekeverik az érettséggel. Használja a digitális technológiát és a közösségi médiát.

Pszicho-emocionális szempontból a serdülő képes különbséget tenni jó és rossz között, de nem rendelkezik elegendő autonómiával ahhoz, hogy ellenálljon a kockázatoknak és az önkárosító viselkedésmódoknak, ami ahhoz vezet, hogy képtelen áldozatként azonosítani magát. Az iskolából való kimaradás gyakran korrelál a beszervezés időpontjával – olvasható a tanulmány egyik megállapításában, amelynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra, számol be a News.ro. További részleteket itt lehet olvasni.

 

 

Hirdetés