Rendezvényszervezők: bezzeg Csíksomlyón lehetett búcsút tartani, mi meg nem szervezhetünk koncerteket

Kettős mércére panaszkodik a rendezvényszervezők érdekképviselete.

Hirdetés

Ájtatosság helyett frusztrációval töltötte ela romániai koncertszerveőket az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú, amelyen a járvány miatti tavalyi korlátozások után idén ismét tjzezrek vehettek részt.

Olyannyira, hogy érdekképviseletük, a Koncert- és Kulturálisrendezvény-szervezők Romániai Szövetsége (Aroc) hétfőn közleményben ment neki a hatóságoknak, amelyeket azzal vádol, hogy kettős mércét alkalmaznak.

A közlemény szerint az érintetteknek

a szavuk is elakadt, amikor azzal szembesültek, hogy a hétvégén már a búcsút is meg lehetett tartani

– még ha bizonyos óvintézkedések mellett is –, és a sportesemények is közönség előtt zajlottak.

„Mindannyian kemény leckét kaptunk arról, mit jelent a kettős mérce, és hogyan alkalmazzák azt a romániai hatóságok” – fogalmaztak.

Felróják, hogy hiába tettek javaslatot számos, a fellépők és a résztvevők egészségének óvását szolgáló intézkedésre annak érdekében, hogy lehessen jelentősebb tömegrendezvényeket szervezni, a hatóságok lesöpörték őket az asztalról, és továbbra is kemény, nehezen alkalmazható és átláthatatlan korlátozásokat kell elszenvedniük.

A közleményben egyenesen

a kulturális ágazatnak adott pofonként értékelik,

Hirdetés

hogy a hétvégén 50 ezer ember részvételével tartották meg a csíksomlyói búcsút, amelyen így többen vettek részt, mint általában a kulturális jellegű rendezvények nagy többségén.

Megjegyzik: nem a búcsú vagy a sportrendezvények megtartása ellen akarnak szót emelni, hanem azt kifogásolják, hogy miközben ezeken tömegek vehetnek részt, a kulturális rendezvények résztvevőinek számát 500 főben szabják meg.

Hivatkoznak az alkotmányra is, amely szavatolja a kultúrához és a munkához való jogot.

Nem mondhatni, hogy nincs némi igazság abban, amit írnak.

Bár az is tény, hogy a csíksomlyói búcsúból még nem láttunk olyan képeket, amelyeken a tudatmódosító szerektől bódult zarándokok barátnőjükkel vagy feleségükkel a nyakukban vadul pogóztak volna valamely egyházi énekre, elfulladó fejhangon üvöltve a szöveget.

Hirdetés