Óriási összegeket vesznek ki a zsebünkből a patikák, és ezt a naivitásunknak is köszönhetik

Az öngyógyszerezés csak a betegeknek ártalmas, a gyógyszeriparnak nagyon is jövedelmező.

Hirdetés

Nem kell ahhoz különösebb gazdasági elemzéseket olvasni, hogy tudjuk, manapság a gyógyszeripar az egyik legbiztosabb lábon álló ágazat Romániában (és nem csak). Jól látszik ez abból, hogy a belvárosi ingatlanok méregdrága bérleti díja vagy a főműsoridőben vásárolt borsos reklámidők sem gátolják meg az ágazatot abban, hogy a nagyvárosokban minden második üzlethelyiség patika legyen, illetve minden második reklám valamilyen gyógyszert akarjon rátukmálni a nézőre.

De ha a hétköznapi tapasztalat nem lenne elég, akkor itt van egy elemzés, mely bizonyítja, soha nem ment még olyan jól a romániai gyógyszertáraknak, mint manapság. A téli ünnepek ideje alatt nőtt a kereslet a csodaszereknek hitt pirulák iránt – a december mindig is csúcsidőszaknak számít a mértéktelen evészet-ivászat miatt –, és az influenzaszezon még csak most következik. Az előrejelzések szerint január végén-február elején várható a megfázások csúcsidőszaka, és erre a gyógyszertárak is javában készülnek már, nemcsak a készletek feltöltésével, hanem reklámokkal is. Továbbra is számolnak azzal, hogy a betegek mindenféle tájékoztató kampány ellenére hajlamosak az öngyógyszerezésre, vagyis ahelyett, hogy orvoshoz fordulnának, inkább saját belátásuk szerint, vagy a reklámok nyomásának engedve kezdenek el szedni valamilyen vény nélkül kapható gyógyszert.

A Frames elemzése szerint a romániai gyógyszertárak rekordbevétellel kezdték az új esztendőt. A tevékenységi kód alapján több mint négyezerre becsült gyógyszerkereskedés összbevétele 2019-ben átlépte a 20 milliárd lejt, ami 1 milliárddal több, mint amennyi 2018-ban volt. 2010-hez képest az ágazat összbevétele megkétszereződött, amit az öngyógyszerezés szélesebb körben való elterjedésével magyaráznak. Az elmúlt egy évben egyébként csökkent a patikák száma, de ez csak azt jelenti, hogy konszolidálódtak a nagy patikahálózatok, melyek kiszorították a piacról a kisebb gyógyszertárakat.

Jelenleg a gyógyszertárak közel 40 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, ami 13 ezerrel több, mint tíz évvel ezelőtt. A legnagyobb gyógyszertár-lánc Romániában: a Sensiblu, a S.I.E.P.C.O.F.A.R és a Help Net Farma SA. Érdekes adat még, hogy a legtöbb gyógyszertár Bukarest (384), Bihar (239), Argeş (230), Dolj (207), Kolozs (187) megyékben található, míg a legkevesebb Hargita (60), Giurgiu (36), Tulcea (36) és Krassó-Szörény (41) megyékben.

Hirdetés

A tanulmány arra is kitér, hogy a nagy gyógyszertárak nagy átalakulási folyamat előtt állnak, melynek előjele, hogy egyre inkább szélesítik az általuk kínált termékek palettáját. Már nemcsak gyógyszereket, hanem kozmetikumokat, tisztálkodószereket, természetgyógyászati cikkeket, orvosi eszközöket, sőt élelmiszereket és játékokat is kínálnak. Céljuk, hogy hűséges ügyfélkört alakítsanak ki, ezért hűségkártyákkal, mobilalkalmazásokkal, orvosi vagy kozmetikai szolgáltatásokkal is nyomulnak, és ez a jövőben csak fokozódni fog.

Lassan a mindennapi gyógyszerünk mellett a mindennapi kenyerünket is patikákban fogjuk megvásárolni.

Hirdetés