Rászálltak feletteseik a közlekedési rendőrökre, akik bírság helyett csak figyelmeztetést adtak az autósoknak

Hiába, kell az államkasszába a pénz ezekben a válságos időkben.

Hirdetés

A jelek szerint nagyon kellene a pénz a központi költségvetésbe, és az illetékesek az erre szakosodott adóhivatal mellett más állami szerveket is bevetnének a jó ügy érdekében.

Például a rendőrséget.

Az Europol rendőrszakszervezet szerdán jelentette be, hogy azt tapasztalta: a közlekedés-rendészet vezetői hadjáratot indítottak azon rendőrök ellen, akik nem rónak ki pénzbírságot a közlekedési kihágást elkövető autósokra, csupán figyelmeztetik őket.

Az érdekképviselet szerint a felettesek felelősségre vonják az érintetteket, az akció célja pedig az, hogy megfélemlítsék őket.

Na és persze főleg az, hogy a jövőben

ne legyenek ennyire vajszívűek, és szabjanak ki jó kis pénzbírságot a renitens autósokra.

Mindezt azzal támasztják alá, hogy az országos rendőr-főkapitányság keretében működő autópálya-rendőrség parancsnoka írásos formában kért magyarázatot azoktól a rendőröktől, akik csak figyelmeztetésben részesítették az autósokat, és azt követeli tőlük, hogy indokolják meg a döntésüket.

A szakszervezet úgy értékeli, hogy ezzel arra próbálja rábírni őket, hogy a jövőben pénzbírságot rójanak ki, a következő lépés így már csak az lenne, hogy normát is kiszabjanak, amelyet teljesíteniük kell.

Hirdetés

Az Europol szerint ez az első alkalom, amikor írásos formában ismerik be az illetékesek, hogy a rendőröknek kötelező bírságot kiróni, függetlenül a körülményektől.

Ezzel pedig súlyosan megsértik a közlekedési rendőr függetlenségét, hiszen a hatályos törvények értelmében a helyszínen eljáró rendőr jogosult dönteni arról, indokolt-e a bírság vagy sem.

A szakszervezet ezért

arra kéri a rendőröket, hogy ne vegyék figyelembe a felszólítást,

illetve hogy  a jelentésekben rögzítsék: minden szankciót a kihágások megbüntetéséről szóló 1/2001-es kormányrendelet betartásával róttak ki.

A szakszervezet korábban amiatt is panaszkodott, hogy zaklatják, sőt fegyelmi eljárással sújtják azon rendőröket, akik politikusokat, vagy azok rokonait, ismerőseit bírságolják meg.

Hirdetés