Rafila úgy ráijesztett az emberekre, hogy a háziorvosok beleőrülnek

A miniszter hétfői szavai után az emberek valósággal megrohamozták a háziorvosokat a jódtabletta-receptek miatt.

Hirdetés

Az oroszok megszórták bombával a a zaporizzsjai atomerőművet, mire Alexandru Rafila egészségügy-miniszter felszólította a 40 év alattiakat, hogy sürgősen kérjenek receptet a háziorvosuktól, hogy a biztonság kedvéért kiválthassák a jódtablettáikat. Amelyek egyébként már hetek óta elérhetők mintegy 2500 gyógyszertárban, csak eddig nem nagyon kellett senkinek.

Nos, a miniszter úr felszólítása nyomán most kisebb pánik tört ki – miként az várható is volt – a lakosság körében, a háziorvosok pedig máris arra panaszkodnak, hogy nem győzik felkapkodni a telefont, mert mindenki receptért kunyerál. Egy háziorvos a Facebookon akadt ki, felelőtlennek nevezve a miniszter szavait, aminek hála most egyszerűen nem győznek időpontokat osztogatni az embereknek, akik hirtelen nagyon akarják azokat a jódtablettákat.

Közben a háziorvosok szövetsége is kiadott egy közleményt, amiben tájékoztatják a pácienseket, hogy akár napokat sőt heteket is várniuk kell a receptjükre a túljelentkezés miatt, ezeket ugyanis csak személyesen vehetik át, arra nincs lehetőség, hogy online kiküldjék őket. Egyúttal elnézést kértek a kellemetlen helyzetért, amelybe a miniszter hozta őket.

Még egyszer leírjuk a legfontosabbat: ha hozzájut a jódtablettáihoz, nehogy beszedje őket megelőzési céllal! Csak és kizárólag akkor kell beszedni a gyógyszert, ha tényleg nukleáris baleset történik, és sugárzásnak vagyunk kitéve. Ilyen esemény hiányában nemcsak fölösleges bevenni a kálium-jodidot, de veszélyes is lehet, hiszen felboríthatja vele a szervezete egyensúlyát.

Hirdetés