Rafila azt mondja, hogy a koronavírus egy új influenzánál is veszélytelenebb lehet

Bár rohamosan nő az új fertőzöttek száma, és a becslések szerint hamarosan tízezres napi esetszámok is lehetnek, egyre kevesebb a súlyos megbetegedés.

Hirdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter (és a nemzet mikrobiológusa) amellett is optimista, hogy egy hét alatt megduplázódott az új koronavírus-fertőzöttek száma. Sőt amellett is, hogy becslései szerint hamarosan napi 10–12 ezres napi esetszámaink is lehetnek. Felhívta ugyanis a figyelmet, hogy nem a puszta esetszámok a döntők, hanem az, hogy mennyi súlyos megbetegedés van, azaz hány embert kell az intenzív osztályon kezelni. Ebből pedig egyelőre szerencsére roppant kevés van: jelenleg 52 ember van országszerte az intenzíven.

A legtöbb fertőzöttnek elég egy kis otthoni karantén, és némi tüneti kezelés, és egykettőre túl is van a betegségen, ami sokaknál egy szokványos megfázásra hasonlít. Azaz nem komoly.

Ha pedig a vírus ilyen ütemben gyengül, akkor a szakember szerint egy új influenzánál is veszélytelenebb lehet, ami nagyon jó hír. Azt ugyanis már rég tudjuk, hogy a koronavírus nem fog „elhagyni” minket, továbbra is lesznek – főleg a hidegebb időszakokban – fertőzéshullámok, de minél enyhébb tüneteket okoznak az új variánsok, annál könnyebben tudjuk majd kezelni ezeket a hullámokat.

Rafila azt is mondta, hogy a mostani esetszám-növekedés (nevezzük 6. hullámnak) körülbelül 4–5 hétig tart majd.

Természetesen az egyéb betegségben szenvedő, legyengült immunrendszerű emberek számára még mindig veszélyes lehet a vírus, így vigyázzunk rájuk az alapvető járványszabályok betartásával.

Hirdetés