Rafila a járványról: a közösségi terjedés nem állt meg, látunk mi még 5000 körüli napi esetszámokat

A múlt hét eleje óta csökkenőben van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, de az egészségügyi miniszter szerint lesz itt még hullámverés a hónap legvégén.

Hirdetés

Az elmúlt héten fokozatosan csökkent a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma – múlt kedden még 5140-nél tartottunk, ez hétfőre 1951-re zsugorodott –, s bár papíron egyre jobban néznek ki a járványadatok, az egészségügyi miniszter figyelmeztet: szó nincs arról, hogy a közösségi terjedés megállt volna.

Alexandru Rafila szerint kedden már ismét 5000 körüli esetszámmal lesz dolgunk, így „továbbra is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne veszítsük le a kontrollt”. Arra az újságírói kérdésre, hogy korai volt-e március 8-án a járványügyi korlátozások feloldása, Rafila kitérő választ adott: „a kormány hozott egy döntést a vészhelyzet megszüntetésével kapcsolatban, amit én nem kívánok kommentálni”.

Az elmúlt 24 órában egyébként nyolc koronavírussal összefüggésbe hozott halálesetet regisztráltak, közülük öten oltatlanok voltak. 2847 fertőzött továbbra is kórházi kezelésre szorul – ez a szám 94-gyel növekedett vasárnaphoz képest –, közülük 400-an intenzív terápiás kezelést kapnak (349-en oltatlanok).

Alexandru Rafila hétfőn azt is bejelentette, jövő héten elkezdik a kálium-jodid tabletták kiosztását a a 40 év alattiaknak, ezekhez ingyen lehet majd hozzáférni, és legalább három hétig tart majd az osztogatás. A kormány megrendelésére az elmúlt napokban 30 millió tabletták gyártottak le, hogy csökkentsék egy esetleges nukleáris incidens hatását, a használatról tájékoztatási kampányt is indítanak.

Hirdetés