Fotó: Unsplash.com

Rabláncként dobtuk le a maszkokat: el is szabadult az influenza

Egy hét alatt 150-szer több esetet diagnosztizáltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Hirdetés

A március 21–27. közötti héten 1585 influenzás esetet diagnosztizáltak Romániában. Ez már önmagában soknak tűnik, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tavalyi év hasonló időszakában mindössze 10 eset volt országszerte, akkor meg pláne. Igen, jól számolta: ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest 150-szeresére nőtt az influenzás megbetegedések száma – és akkor ez még csak az, amit orvosilag igazoltak, hiszen nyilvánvaló, hogy sokan anélkül estek át a betegségen, hogy leteszteltették volna magukat. Szerencsére halálos áldozatot azért egyelőre nem követelt a betegség.

A magyarázat persze roppant egyszerű: tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt az összes korlátozás érvényben volt, beleértve a maszkviselési kötelezettséget, most viszont mindent eltöröltek.

Biztosan feltűnt önnek is, hogy minden második-harmadik ismerőse dögrováson van, szipog, lázra panaszkodik. Nos az említett héten országszerte összesen 78 272 betegnél diagnosztizáltak valamilyen akut légúti fertőzést, ami 69,6%-kal több, mint tavaly, ugyanakkor 22,2%-kal több, mint egy héttel korábban.

Március 27-éig egyébként csaknem másfél millióan oltatták be magukat influenza ellen.

Az persze várható volt, hogy a megszorítások eltörlésével nemcsak a koronavírus, de egyéb fertőző betegségek is elkezdenek sokkal gyorsabban terjedni – ha úgy tetszik ez az ára a „normalitáshoz” való visszatérésnek.

Hirdetés