A miniszter azt ígéri: a bárányhús ára nem szökik az egekbe idén húsvétkor – szombati hírek

QR-kóddal szeretné hozzáférhetővé tenni a tanulmányi dokumentumokat a tanügyminisztérium. Egy kolozsvári lakó arra kéri szomszédját, ne köhögjön.

Hirdetés

Ne köhögjön a Monostoron!

Nehéz az együttélés nekünk, embereknek… főleg, ha tömbházban élünk. Kolozsváron mindenféle tömbházzal találkozhatunk, újabb építésűekkel, régiekkel, egy viszony biztos: a falak szigetelése nem mindenhol a legjobb! Ezért a hangos zenehallgatás, nagy bulik csapása, intenzív házasélet csak ritkán szokott tetszeni a szomszédoknak.

Van azonban olyan, hogy el kell viselnünk embertársaink ügyes-bajos dolgait – a múltkor valaki kakaskukorékolásért riasztotta a rendőröket, s bár nem törvényszerű a baromfitartás a városban, azért mégis nevetséges. Ugyanilyen nevetséges dolog történt a kolozsvári Monostori negyedben is: egy tömbház lakóközössége döbbenten vette tudomásul, hogy a lépcsőházban valaki elhelyezett egy kézzel írt üzenetet valamelyik szomszédjának. Nos, azért, mert az illető…köhög. És az áthallatszik.

A figyelmes lakó azt sem röstellte hozzátenni, hogy ő márpedig megértő és fontosnak tartja, hogy az egészség mihamarabb utolérje a kedves szomszédot, de valamit tegyen már, hogy reggelente és estefele ne tikácsoljon olyan hangosan, mert ők nem tudnak aludni. A lakótól óvatosan kérdezzük a következőket: 1. hallott-e már füldugóról? 2. ha ő maga köhögne, mit tegyenek a szomszédok?

Mennyibe fog kerülni a húsvéti bárány?

Közelegnek a húsvéti ünnepek, ezért a mioritikus haza állampolgárai (köztünk mi is, akik március 31-én ünnepeljük idén a húsvétot) kíváncsiak arra, mennyibe is kerül majd a bárányhús.

Tudni kell viszont, hogy itt a mioritikus haza szó szerint értendő: Románia ugyanis irgalmatlanul nagy bárányexportőr! Az ország az EU-ban helyileg csak 17%-ban szolgálja ki a birkafogyasztást, ami viszont magyarázatot ad arra, hogy miért van ennyi nyáj lépten-nyomon, az az, hogy 90%-ban mi exportáljuk a juhhúst az arab országokba.

Mivel a legtöbbünk csak húsvétkor eszik bárányt, és az agrárminiszter nem akarja közvetlenül befolyásolni a piaci mozgásokat, arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a hús kilója, elég kitérő választ adott Florin Barbu. Szerinte nem fog drágulni a tavalyi árhoz képest, amely 25 lej/kg körüli volt élősúlyban, de bízik abban, hogy a gazdák korrekt áron szeretnék majd értékesíteni. A miniszter előrejelzésével csak az a gond, hogy az emberek valószínűleg a becsült összeg duplájáért, vagyis kilónként minimum 50 lejért vásárolhatnak majd húsvéti bárányt a boltban.

A tanügyminisztérium egyszerűsíteni szeretne

Jó hírünk van azoknak, akiknek elege van már abból, hogy mindenhová kell egy papír, és minimum két példányban, aláírva és lepecsételve: az iskolai tanulmányi dokumentumok QR-kóddal lesznek ellátva, így a diákok megszabadulhatnak az oklevelek és bizonyítványok másolatát tartalmazó dossziétól – adta hírül szombaton a Digi24.

Hirdetés

Az érettségi diplomát, az érettségi bizonyítványt, a készségeket igazoló bizonyítványokat és egyebeket QR-kóddal látják majd el. Az Oktatási Minisztérium azt szeretné, ha minden oktatási dokumentumot digitalizálnának, hogy a diákok és az állam megszabadulhasson a papírhegyektől és másolatoktól. A diákok egy digitális kódot fognak kapni, amellyel az iratokat beszkennelő hozzáférhet mindenhez, amire szükség lehet, így például az egyetemi iratkozás esetén csak a kódot kell majd felmutatni. A 2024-2025-ös tanévtől a diákok pedig egyfajta tanulmányi CNP-t (személyi számot) fognak kapni.

 

 

 

Hirdetés