Kakaskukorékolásért hívta a rendőrséget – és egyéb finomságok szombaton

Bukarest, mint az európai politika alfája, omegája és origója. Nem tetszik, hogy kukorékol a kakas a szomszédban? Tárcsázza az 112-t!

Hirdetés

Volt egyszer egy kutyavásár Budán, meg egy Európai Néppárt-kongresszus Bukarestben…

Adott a recepthez hozzávalónak 1 db PNL-elnök: Nicolae Ciucă, 1 db Európai Unió, néhány szál európai országvezető és államfő, meg egy jó nagy adag ízfokozó, ami épp az egyik összetevő szájából hangzik el, hogyaszongya: „Bukarest Európai politikai központja lesz”.

Kitalálhatja a kedves Olvasó: ezt a vágyakozó mondatot nem más, mint Ciucă úr ejtette ki a száján, aki egészen biztosan nagyon várja már, hogy mindenki Bukarestbe érkezzen, aki számít. Hangzatos mondatának apropója: az Európai Néppárt szövetségének kongresszusa, amelyet a romániai fővárosban szerveznek meg a jövő héten.

A szervezők közleménye szerint a néppárti kongresszus programjában szerepel az európai parlamenti választásokra való felkészülés és stratégia, az Európai Néppárt kiáltványa és a párt fő jelöltjének megválasztása. „Az Európai Néppárt Bukarestbe érkezése az egész Európai Unió szolidaritásának jele Romániával és az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háború közelében lévő országokkal” – fogalmaztak.

Hogy mi az oka a PNL-elnök kijelentésének? A kongresszusra több mint 40 országból több mint 2000 küldött érkezik, köztük az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, állam- és kormányfők, néppárti pártelnökök és európai biztosok az Európai Néppárt politikai családjából. De hogy ettől Bukarest Európa politikai központja lenne? Korántsem hisszük, pár napra azonban lehet stratégiai csomópont.

Marcel Ciolacu a PSD színeiben egyelőre nem szórt még ízfokozót a levesbe (mondjuk, például: „Róma lesz Európai politikai központja, de csak akkor, ha én odamegyek”), bár hivatalos az európai szociáldemokraták hétvégi kongresszusára, amely Rómában van, és bőven megjelentek ott is fontosabbnál fontos emberek.

Nem menő a kakaskukorékolás Kolozsváron

Micsoda szép alliteráció! A kolozsvári kakaskukorékolás sajnos tiltott dolog: a baromfitenyésztés tilos a városban, bizonyos esetekben. Kérdés hosszútávon, persze, hogy azokban a falvakban – például Kisbács vagy Szászfenes területén, amelyek lassan maguk is várossá növik ki magukat – szabad-e még olyasmiket csinálni, amiket egy tisztességes faluban szokás.

Hirdetés

Egy derék kolozsvári lakos a Gruia negyedből élt állampolgári jogaival és kukorékolt egyet a rendőrségnek, hogy bizisten kobozzák már el a szomszéd tyúkjait és kakasát, mert ő nem tud békében létezni a baromfiak zajától. Kolozsvári lakosunk felháborodottan adta a rendőrség tudtára, hogy ő nem bírja már a szomszéd kakas kukorékolását, és a szomszédot „le kéne tartóztatni”.

A város domboldalon fekvő negyedében még vannak régi, kertes házak. Bár a szabály szerint valóban törvénybe ütköző a háziszárnyasok tartása, itt még helyenként tartanak tyúkokat a lakók. A baromfitartásra vonatkozó szabály azt mondja ki, hogy nem szabad baromfitenyésztést, kiállításra, versenyekre tenyésztett állatok tartását végezni, valamint ételfüstölőket, takarmánytárolókat és szemétdombokat létesíteni tömbházak, oktatási-, egészségügyi- és kulturális, valamint vallási központok mellett, illetve sport-és szabadidős pályák és egyéb középületek mellett. Magyarán: valahol alig, gyakorlatilag sehol.

 

 

Hirdetés