Illusztráció / Pixabay

Putyint szidta, mégis orosz propagandáért zártak be egy román hírportált

Mintha a Wikipedia szabná meg a BBC-nek, hogy miről írhat.

Hirdetés

Annyira belelendült az oroszbarát nézőpontokat népszerűsítő, álhíreket terjesztő portálok cenzúrázásába az országos kiberbiztonsági igazgatóság Romániában, hogy a buzgólkodás közben azon portálok elérhetőségét is korlátozza, melyek éppen az orosz érdekek elleni tevékenységet folytatnak. A szólásszabadság ingoványos talaján manapság éppen az nem hiányzik a sajtónak, hogy mondvacsinált okokkal bezárassanak szerkesztőségeket.

A bukaresti ActiveWatch emberi jogi szervezet arra figyelmeztet, hogy a kiberbiztonsági igazgatóság összekeverte a szezont a fazonnal, amikor korlátozta az aktual24.ro elérhetőségét. Az egyik technológiai fejlesztésekkel foglalkozó civil szervezet ( Asociația pentru Tehnologie și Internat) ennél durvábban fogalmazott, a szervezet képviselői szerint a kiberbiztonsági igazgatóság arra használja fel az orosz-ukrán fegyveres konfliktus elfajulását, hogy a „digitális igazság egyedüli birtokosaként” a román Roszkomnadzor legyen (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet neve). A szituációt ahhoz hasonlította, mintha a Wikipedia szabná meg a BBC-nek, hogy miről írhat.

Az aktual.ro portál jelenleg sem érhető el, vagy ahol mégis, látszik, hogy rég nem frissült. A portál tulajdonosa szerint teljesen őrült helyzet állt elő, hiszen miközben soha nem folytattak orosz propagandát, sőt, az orosz-ukrán konfliktusban éppen Putyin-ellenes álláspontot képviseltek, egy kalap alá vették őket a Sputnik és a Russia Today médiabirodalmakkal.

A portál egyébként erősen PSD-ellenes, ami szinté a „lekapcsolás” lehetséges ürügyét szolgáltathatta.

Hirdetés