Pünkösdszombati járványhelyzet: már csak egy megyében van 1 ezrelék fölött a fertőzési mutató

Maradt az alacsony napi esetszám, csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma is. Mikor indulhat a jelenléti oktatás Kolozsváron?

Hirdetés

Az elmúlt hetekben egyre kedvezőbbek a koronavírus-járvány mutatói Romániában: egy hete szombaton még 729 napi esetszámnál tartottunk, mára ez a szám 455-re csökkent. Az elmúlt 24 órában 19 794 PCR-RT tesztet és 8930 gyorstesztet végeztek el, a minták 1,58 %-ában mutatták ki a koronavírust.

Egyre kevesebb fertőzött szorul kórházi ellátásra: jelenleg 3651 beteget ápolnak intézményes keretek között, 623-an vannak intenzív terápián.

Péntek reggeltől szombat reggelig 59 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, az előző naphoz képest tízzel többen haltak meg. A legfiatalabb elhunyt a 40 és 49 év közötti korosztályhoz tartozott, egy kivétellel mindannyian más betegségben is szenvedtek.

Jó hír, hogy az összes megye zöld besorolás szerint működik, ami azt jelenti, hogy 1,5 ezrelék alá csökkent a lakosságarányos fertőzési ráta. Sőt, immár Fehér megye az egyedüli, ahol 1 ezreléknél állt meg a fertőzési mutató, a többiben ez alá csökkent.

Hirdetés

A jelenlegi rendelkezések szerint ha egy településen 1 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta, az iskolák már másnaptól áttérhetnek a jelenléti oktatásra. Kolozsváron 1,1 ezreléknél tart a mutató, várhatóan a napokban indulhat a jelenléti oktatás. Az oktatási minisztérium aktualizált listáját itt lehet településekre leosztva böngészni.

A legtöbb új esetet egyébként Bukarestben (46), valamint Kolozs (29), Temes (24) és Bihar (23) megyében vették nyilvántartásba.

Hirdetés