Potom 150 millió eurót kér a hadsereg két helikopter vásárlására

Az indoklás szerint így képes teljesíteni a feladatait a jelenlegi körülmények között.

Hirdetés

Szerénynek aligha mondható kéréssel kopogtatott be a román hadsereg a parlamenthez: két helikopter vásárlására kér pénzt a törvényhozástól.

A hadsereg illetékesei két Airbus H215M helikopter vásárlására kér jóváhagyást, a vételár 150 millió euró.

Az indoklás szerint a beszerzést a legújabb biztonsági körülmények indokolják, valamint az, hogy az új helikopterek lehetővé tennék, hogy a hadsereg teljesítse belföldi és nemzetközi kötelezettségeit.

Ez ugyanis segít elérni a NATO védelmi célkitűzéseinek megvalósításában Romániára kirótt feladatot, és a 2040-re kitűzött teljes haderőreform elérésében is sokat számítana.

Az sem utolsó szempont, hogy az azonnali fenyegetésekre is ütőképesebb reakciót tenne lehetővé.

A földi célpontok elleni csapásmérésre alkalmas H215M helikoptereket az előzetes elemzések alapján választották ki, mivel ezek szolgálnák a legjobban a kitűzött célokat.

Hirdetés

Az is lényeges szempont lehet, hogy az Airbus már 2016-ban megnyitotta gyárát a Brassó megyei Vidombákon, de az ígéretek ellenére azóta sem kapott megrendelést a hadseregtől.

A román légierő jelenleg 57 IAR 330 Puma helikopterrel rendelkezik, amelyeket 1975 óta gyártanak Vidombákon, ezeket csapatszállítóként vagy betegszállításra használják.

Ezek közöl 22-t támadó helikopterré alakítottak.

 

Hirdetés