Pont az lett, amit Bölöni László mondott: az UEFA szerint sem rasszista a román bíró!

Most aztán vakarhatják a fejüket a mindenjogvédő sikoltozók: tehát Colțescu úr nem rasszista? Vagy az UEFA is rasszista?

Hirdetés

Talán emlékeznek még a tavalyi év egyik messzehangzó sporteseményére. Nem, semmi vébé, semmi magyar arany, dehogy! A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó mérkőzéséről van szó (PSG kontra Basaksehir), ahol is az egyik, történetesen román játékvezető, Sebastian Colțescu úgy mutatott rá (vagyis azonosította) a Basaksehir partvonalról hisztériázó kameruni másodedzőjére, hogy „az a fekete”.

Ennyi kellett az ilyenkor újabban a mimózák érzékenységével megáldott labdarúgóknak, edzőknek: jött a hiszti, ordítozás, pályáról levonulás. És az azonnal rasszistának kikiáltott hógolyó elindult lefelé a hegyoldalon. Nyilatkozott mindenki, aki élt, mozgott és übertrendi akart lenni: a román külügyminiszter, a román származású francia sportminiszter, a török elnök, (média)celebkék, értelmiségicskék, aki csak egy picit is sütkérezni akart „az Európát lám, lám, elárasztó” fehér felsőbbrendűséget és rasszizmust nyaldosó felvilágosult emberjogvédő lángok fényében.

Persze, voltak higgadt hangok is: például a legendás edző, Bölöni László kijelentette, szó se róla, hogy Colțescu úr rasszista, és el is magyarázta, miért. (Bölöni mellesleg nem sokkal azután alaposan megjárta, egy hasonló ügyben.)

Közben a lavina haladt a maga útján. A kameruni másodedzőből pillanat alatt sztár lett, na nem a focitehetsége, hanem a nyilatkozatai okán. És az UEFA jelezte: alaposan kivizsgálja az ügyet és eldönti, rasszista Colțescu úr, avagy sem.

Hirdetés

És mostanra meg is született az eredmény. Tessék megfogózni: a Prosport által megszerzett UEFA etikai szakvélemény szerint tulajdonképpen nincs is ügy, hiszen Sebastian Colțescu mondata egyáltalán nem rasszista. Mivel a bíró egy adott személyt azonosított ily módon. Amúgy meg a „fekete” melléknév sem tekinthető rasszistának, ugyanis nem pejoratív és nem is bír negatív konnotációval az adott kontextusban. Ja, és antirasszista szervezetek tömkelege használja vígan az ominózus szót. Ezt mondta az UEFA.

És akkor most a kedves kameruni másodedző, a román külügyminiszter, a francia sportminiszter, a török elnök, no meg a világ összes kéztördelő és szájhabzó haladója elgondolkodhat azon, hogy ezek szerint vagy az van, hogy Colțescu úr nem rasszista, vagy az van, hogy az UEFA is rasszista. Kíváncsian várjuk a töprengés eredményét.

Hirdetés