Fotó forrása: tourofszeklerland.ro

PNL-s logika Marosvásárhelyen: Székelyföld nem létezik, így nem lehet bicikliversenyt elnevezni róla

Pedig a Székelyföld Kerékpáros Körverseny nagyon is létezik: tavaly is megtartották, idén sem marad el.

Hirdetés

Úgy tűnik, már egy kerékpárversenyt sem lehet szervezni etnikai cirkusz nélkül Székelyföldön: tavaly gond nélkül támogatták, idén bojkottálni akarták a román (különösen a PNL-s) városi tanácsosok az Instersport Egyesület Marosvásárhelyen is áthaladó nemzetközi körversenyét, mert a nevében szerepel Székelyföld.

A helyi PNL közleményben kérte Marosvásárhely önkormányzati képviselőit, hogy a testület keddi ülésén ne vegyenek részt, illetve ne szavazzák meg az egyesületnek korábban odaítélt 80 ezer lejes támogatást. Az indok: Székelyföld nem létezik, így nem lehet erről elnevezni egy rendezvényt. A marosvásárhelyi költségvetésből nem támogathatják egy nem létező régió körversenyét – szerepel a közleményben.

A PNL-sek ellenkezése a rendezvénnyel szemben azért is váratlan, mert a tavaly is ugyanígy nevezték a körversenyt, és akkor nem volt belőle semmi gond, ugyanakkor egy korábbi tanácsülésen már megszavazták az Intersportnak a 80 ezer lejes támogatást, a többi egyesületnek járó támogatással egyszerre. Az újbóli szavazásra csak azért volt szükség, mert az egyesület Csíkszeredába van bejegyezve. A Szabad Emberek Pártja (POL) éppen emiatt nem szavazta meg egységesen a támogatást, de legalább nehezményezték, hogy a liberálisok etnikai kérdést kreáltak a kétségbe vonhatatlanul létező Székelyföld miatt.

A támogatást 12 helyi tanácsosnak kellett megszavaznia, még jó, hogy az RMDSZ 11 tanácsosához a POL egyik képviselője is társult.

Székelyföld Kerékpáros Körversenyén tíz országból húsz csapat, mintegy 130 kerékpáros vesz rész. Az első szakasz idén először Debrecenben rajtolt, a második szakasz szerdán lesz Marosvásárhely és Csíkszereda között, majd további három szakasz következik, érintve Székelyföld főbb településeit.

Hirdetés