PNL-kormány: csak semmi pánik, de még a fizetésekre sincs pénz az egészségügyben

Kicsit számolgattak, hogy mit hagyott maga mögött a PSD, és rájöttek, nem lesz sétagalopp a kormányzás.

Hirdetés

Amikor egy új kormány kerül hatalomra pártszínezettől függetlenül menetrendszerűen kiderül mit műveltek országvezetés címszó alatt az elődök, ilyenkor szokott elkezdődni az a kínos ujjal mutogatás, mely a hibák hárítására irányul – kampány idején még jól is jön. Ez a folyamat zajlik éppen, a PNL a tárcák átvétele során elkezdte megtalálni az előző kormány által hagyott „taposóaknákat”, melyek nagy kárt okozhatnak, amennyiben nem intézkednek idejében. Az egészségügyi ellátórendszerben uralkodó pénzhiányról eddig is lehetett tudni. A PNL-kormány most számszerűsítette is a bajt: az év első kilenc hónapjában kb. 3-4 milliárd lej deficitet sikerült összehozni az egészségügyben.

Az elmúlt harminc évben soha nem volt még ilyen alacsony az egészségügyi ellátással szembeni bizalmatlanság, az embereknek tudniuk kell, mekkora pazarlás ment végbe ezen a területen, ahol bár nőttek a bérek, de csökkent a szolgáltatás minősége – vezette fel Raluca Turcan kormányfő-helyettes a bejelentést, hogy jelenleg a fizetésekre sincs pénz az egészségügyi ellátórendszerben. De pánikra semmi ok, hiszen itt van Victor Costache új tárcavezető és megoldja a gondot. Ludovic Orban kormányfő szerint az egészségügyi miniszter és csapata majd felbecsüli, milyen költségvetési kiegészítésre lesz szükség, és a kormány biztosítani fogja a hiány pótlását. Szóval megnyugodhatunk.

A kiürített államkassza ellenére Orban azt is megígérte, hogy megemeli 2020. január elsejétől az országos minimálbért, ha már Viorica Dăncilă vezette PSD-kormány örökségként hagyott egy erről szóló határozattervezetet. De nem győzte hangsúlyozni: meg kell húzni a nadrágszíjat.

Csak nehogy túl szoros legyen.

Hirdetés