Persze eddig is tudtuk, hogy Romániában nem verdesi az eget az életminőség, de azért lelombozó ezt számokban is viszontlátni

Meglehetősen pocsék helyezést el az ország a világszintű összehasonlításban.

Hirdetés

Romániát sohasem lehetett azzal vádolni, hogy túlzottan jó életminőséget kínál a polgárai számára, de azért mindig letaglózó számokban is látni, hogy pontosan mi is a helyzet.

Nos, a 2019-es évre szóló adatokat most egy 149 országot felölelő, a szociális fejlődés indexet vizsgáló összehasonlító elemzésben is böngészni lehet, és a kép természetesen a legkevésbé sem rózsás.

Az ország nem áll jól sem a csatornázás, sem az oktatás, sem az egészségügy területén.

Románia a 149 ország közöl a 45. helyen végzett, amivel egy helyet rontott tavalyhoz képest. Vagyis még éppen hogy belefért az első egyharmadba – ez a helyezés viszont az Európai Unión belül csak az utolsó helyre elegendő.

A minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén például az ország csupán a 84. helyen áll, igaz, az alapvető szolgáltatások terén az „előkelő” 47. hely jutott neki.

A környezet tisztasága sem feltétlenül az ország erőssége – a levegő szennyezettsége miatti halálesetek terén például a 81. hely jutott Romániának.

Hirdetés

A minőségi oktatáshoz való hozzáférés terén az ország az 50. helyen áll.

A víz- és csatornázási szolgáltatások terén a 83. helyet csípte meg.

Vigasztaló lehet, hogy a mobiltelefon-előfizetések számában Románia a világ élvonalába tartozik.

Vagyis ha valaki beszorul a kert végi fabudiba, van min segítséget hívni.

Hirdetés