Pedagógusok százai fertőződnek meg, nincs kivel pótolni őket, közben enyhült az iskolai karanténszigor

A tanintézményeket is leterhelte az éppen tomboló járványhullám, a szakszervezetek hatékony intézkedéseket várnak, a minisztérium pedig igazítgatja a szabályokat.

Hirdetés

Dúl a káosz a tanintézményekben a járványhelyzet miatt: egyre több pedagógus betegszik meg, az érintett iskolákban pedig egyre nagyobb a leterheltség.  A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség most azzal vádolja a az oktatási tárcát, hogy egyáltalán nem vette figyelembe, mi történik akkor, amikor egy iskolában több pedagógus is megfertőződik, így nem tarthatnak órákat, és

már nincs kapacitás arra, hogy pótolni lehessen az otthon maradt tanárokat.

A rendelet szerint persze a diákokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni, de ezt már nem mindenhol lehet megoldani, a minisztériumnak azonban nincs még erre válasza. A legfrissebb, múlt pénteki összesítés szerint már több mint 7000 pedagógus és iskolai alkalmazott lett koronavírusos.

Az érdekvédelmisek vezetője, Marius Nistor ráadásul egyenesen hajmeresztőnek tartja, hogy egyes iskolák orvosi kabinetjeiben

nem engedik a pedagógusoknak és az iskolai alkalmazottaknak, hogy teszteljenek,

a rendeletben ugyanis sehol nem írja, hogy a tanintézményekben a diákokon kívül más is kérheti a tesztelést.

Eközben ismét módosították az egészségügyi minisztérium és a tanügyi tárca közös rendeletét a járványkörülmények közötti oktatás új szabályairól:

ezután tíz nap helyett öt napig térnek át online oktatásra az iskolai osztályok vagy óvodai csoportok,

Hirdetés

amelyekben hét napon belül legkevesebb három gyerek igazoltan megfertőződött koronavírussal. Ugyanakkor az iskolákat is csak 5 napra zárnák be ha ezt a járványhelyzet indokolja – az osztályok felében felfüggesztették a fizikai oktatást –, és nem tízre, mint eddig.

A legutóbbi összesítés szerint több mint 27 ezer diák fertőződött meg január 28-ig. A kommunikációs csoport szerdai közleménye szerint 838 kiskorú kórházi kezelésre szorul, közülük 19-en intenzív terápiás ellátást kapnak.

Hirdetés