Partiumi város is szerepel a járvány idején legbiztonságosabb helyek között, sőt már Románia meglátogatását is ajánlják

Ráadásul tekintélyes helyen.

Hirdetés

Újabb okot kapott a büszkeségre Nagyvárad amúgy sem szerénységéről híres polgársága: Nagyszeben mellett a Partium fővárosa is fölkerült az EU által támogatott European Best Destinations ügynökség azon listájára, amelyen a koronavírus-járvány idején is biztonságos célpontok szerepelnek.

A városról szóló ajánlóban idézik az önkormányzat idegenforgalmi ügynöksége által megfogalmazott és mindenhova elküldött PR-szöveget, miszerint a város a szecesszió egyik gyöngyszeme, és az egyik legépebben megmaradt középkori várnak is otthont ad.

Emellett az egyik legszebb hely, amely kiválóan alkalmas a lassú, stresszmentes turistáskodásra.

Na és persze fürdőváros is, ott az élményfürdő, számos fesztiválnak ad otthont (mondjuk ez a járvány miatt pont nem igaz), ráadásul az ország zöld fővárosa.

Emellett hangulatos teraszokkal, trendi bárokkal is csalogatja a vendégeket.

Ami viszont már tényleg lényeges szempont a járvány kapcsán: a város önkormányzata már a járvány elején kiürítette a városi kórházat, és kizárólag Covid-kórházzá alakította, hogy más betegségben szenvedők ne is kerüljenek az intézményen belül a fertőzöttek közelébe.

Ez működött is, az egészségügyi személyzet sem fertőződött meg, ráadásul az egy főre jutó kórházi ágyak száma amúgy is nagyobb, mint Norvégiában, az Egyesült Királyságban vagy Írországban. (Az ellátás minőségéről nem esik szó, pedig hát…).

Hirdetés

Minden esetre tény ami tény: Váradra tényleg érdemes ellátogatni.

Sőt már Románia imázsa sem olyan rossz, mint korábban: az idegenforgalmi népszerűsítő filmek és írások nagyágyúja, a Lonely Planet – ugyancsak a European Best Destinations alapján – az országot is fölvette a legbiztonságosabb helyszínek közé.

Olyannyira, hogy Grúzia (vagy Georgia, ahogy jobban tetszik), Görögország, Portugália és Horvátország után ötödik helyen ajánlja meglátogatásra.

Nem tudjuk, ön mennyire ért egyet ezzel a járvány romániai alakulásának fényében, de mindenképpen figyelemre méltó.

Hirdetés