Egy erdélyi város ugyan bekerült a járvány idején legbiztonságosabb helyek közé, de Románia imázsa már nem ilyen jó

Egy statisztika szerint a rangsor második felébe került az ország.

Hirdetés

Nagyszebennek olyan jó az imázsa, hogy még a koronavírus-járvány idején legbiztonságosabb idegenforgalmi célpontok között is ajánlják.

Az EU által támogatott European Best Destinations ügynökség annak apropóján állította össze a listát, hogy a járvány lecsengésével egy időben számos ország elkezdte megnyitni a határait, és megpróbálja bedurrantani az idegenforgalmi idényt.

Persze sokak számára a kényelem és az alacsony ár mellett most a koronavírus elleni védettség is fontos, sőt az egyik legfontosabb szempont.

Nos, az ügynökség azon szempontok alapján választott, hogy mely helyszíneket érintette a legkevésbé a járvány, milyen szigorú higiéniai előírásokat vezettek be a szálláshelyeken, a vendéglátóhelyeken és az üzletekben, milyen gyakran cserélik a szűrőket a klímaberendezésekben, rendelkezésre állnak-e a maszkok, illetve biztosított-e a távolságtartás.

A célpontok emellett kórházak közelében vannak, amelyekben az európai országok többségénél több kórházi ággyal rendelkeznek.

Mindezek alapján a lista készítői Nagyszebent is kiválasztották, olyan helyszínek társaságában, mint Tbiliszi, Korfu, Madeira, Zágráb, Fiume (vagy Rijeka, kinek hogy tetszik), Varsó, Bécs, Málta vagy Vilnius.

A magyarázatban megjegyzik, hogy Romániában 15-ször kevesebb fertőzés volt, mint a leginkább érintett országokban, de emellett Szeben minden turista számára ideális célpont: az Instagram-őrültek, a történelemkedvelők és a természetbarátok is megtalálják a számításaikat. Emellett az életminőség is jó.

Románia imázsa ugyanakkor országként már nem ilyen kedvező.

A Forbes idéz egy jelentést, amely a Covid-19 szempontjából legbiztonságosabb országokat listázza.

Hirdetés

A százas listán pedig az ország csupán az 57. – pont egy hellyel az Egyesült Államok előtt.

Magyarország viszont bekerült az első húszba: a 18. helyre sorolták.

A lista élén Svájc, Németország és Izrael áll, de az első tízbe belefért még Szingapúr, Japán, Ausztria, Kína, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea is.

A közép-európai térségből Lengyelország a 28., Lettország a 31., Szlovénia a 32., Észtország a 35., Horvátország a 35., Csehország a 43., Bulgária a 48., Szlovákia az 59.

Érdekesség, hogy még Spanyolország, illetve Olaszország, ahol pedig keményen tarolt a járvány, megelőzi Romániát: előbbi a 45., utóbbi az 53. helyen áll a koronavírussal szemben legbiztonságosabb országok listáján.

A sereghajtó a Bahamák, a 99. Laosz, a 98. pedig Kambodzsa.

Hát ennyit arról, hogyan értékelik a világban a romániai járványkezelést.

Hirdetés