Pár benzinkút pofátlanul megemelte az üzemanyag árát, amire tömött sorok alakultak ki a többinél

A lakosság attól tart, hogy egyik napról a másikra az egekbe szöknek a benzinárak. A kormány szerint pánikra és sorban állásra semmi ok.

Hirdetés

Az általános közhangulatot ma nemcsak az határozta meg, hogy két év után végre szabadabb a légzés és a mozgás, hanem az is, hogy kezd érzékelhetővé válni az Ukrajna elleni orosz invázió gazdasági hatása, és a drágításoktól tartva a lakosság is beindult. A korábbi napok fokozott érdeklődése megugrott a valutaváltóknál, és főleg a benzinkutaknál. Néhány városban – a nyugati határ mentén, de Kolozsváron is – sorok alakultak ki egyes töltőállomások előtt, melyek elfogadható áron, kb. 7,5 lejért mérik az üzemanyag literjét.

A drágulástól való pánik nem teljesen indokolatlan, ma volt ugyanis olyan független benzinkút Bihar megyében, mely 11 lejig nyomta fel az árat, máshol – például Fehér megyében – 8 lej körül mozgott a maximális ár. Napok óta benne van a levegőben, hogy az árak elszállása még csak most kezdődik, az üzemanyag ilyen gyors mértékű és ütemű drágítására azonban nincs felkészülve a lakosság, ez abból is látszik, ahogy reagáltak az emberek. Sajtóbeszámolók szerint sorok vannak Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Gyulafehérváron is, sokan nem csak tele tankolnak, hanem nagy tartályokat töltenek meg benzinnel.

A kormány igyekszik megelőzni a pánikot, az energiaügyi miniszter délután közölte: Romániának nincs gondja a benzinkutak üzemanyag-ellátásával, van elég készlet, semmi ok tehát a pánikra. Az árak a normális szinten maradnak, az indokolatlanul árat emelő, ezzel szinte pánikot keltő független benzinkutaknál pedig ellenőrzéseket fognak tartani.

Hirdetés