Papíron jól mutat: újabb jókora erdélyi autópályaszakasz került közelebb a megépüléshez

Persze hosszú évek telnek még el, amíg tényleg autózhatunk rajta.

Hirdetés

Amíg az ország vezetői és közvéleménye a koronavírus-járvánnyal, a rezsiszámlákkal és az orosz-ukrán konfliktus miatti háborús pszichózissal foglalkoznak, azért a háttérben történnek jó dolgok is: még közelebb került a megvalósuláshoz egy jelentős erdélyi autópályaszakasz.

Konkrétan a dél-erdélyi, Nagyszebent Fogarassal összekötő sztrádáról van szó, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát még december végén hagyta jóvá a közlekedési minisztérium, csütörtökön pedig az illetékes tárcaközi szakbizottság is áldását adta a projektre.

A tervek szerint

a sztráda a Szeben megyei Bojcától indul, és Fogaras város közelében ér véget.

Hossza 68,5 kilométer, és négy szakaszra osztva fog megépülni.

A megépítésének költségeit a közlekedési tárca áfával együtt 7,5 milliárd lejre becsüli.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy máris nekifognak az építésnek, de megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy kiírják a közbeszerzési eljárásokat a sztráda szakaszainak megépítésére. A kivitelezőnek kell majd elkészítenie a konkrét terveket, hogy aztán a megszabott határidőre megépítse a rá bízott szakaszt.

Hirdetés

Az autópályák építése Romániában rendszerint kálváriát jelent, azonban most akár még remény is mutatkozhat arra, hogy tényleg lesz belőle valami, hiszen az koronavírus-járvány miatti gazdasági válságból valóm kilábalást szolgáló EU-s programban Románia eurómilliárdokat kap, így pénz elvileg juthat rá.

A Szeben és Fogaras közötti szakasz

a Szebennél dél felé forduló dél-erdélyi autópálya folytatásaként halad tovább Brassó felé.

A Fogaras és Brassó közötti szakasz megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozására tavaly kötöttek szerződést.

A Brassó és Nagyszeben közötti autópálya megépítése magyar szempontból sem lényegtelen, hiszen a Székelyföld déli részéhez vinné közel a sztrádahálózatot.

Hirdetés