Tíz év után szedték elő egy igen fontos autópálya tervezetét

Már csak az a kérdés, hogy tíz év múlva mi lesz belőle…

Hirdetés

Sok-sok évvel ezelőtt természetesen az is felmerült, hogy Marosvásárhely és Brassó között is illene autópályát építeni, ez a szegmens ugyanis része az ország legforgalmasabb közútjának, Erdély és az ország déli része (és Bukarest) közötti egyik legfontosabb összeköttetés. Aztán – ahogy az a romániai autópálya- és útépítésekkel lenni szokott – sok-sok évre feledésbe merült a nagyszerű ötlet, majd arról kezdtek beszélni az illetékes intézmények, hogy autópályát nem, de legalább gyorsforgalmi utat azért építeni kellene.

Ebből belátható időn belül még nem lesz semmi (meg lehet nézni az útépítéseket monitorozó Pro Infrastructura Egyesület térképén), viszont tavasszal közbeszerzési eljárást hirdettek a Brassó-Fogaras sztrádaszakasz megtervezésére, ma pedig az Országos Autópálya Társaság (CNAIR) szerződést írt alá egy nemzetközi konzorciummal. Ez a szerződés csak a tervezésre vonatkozik, a konkrét építési munkálatokra majd újabb közbeszerzési eljárást hirdetnek, reméljük, nem újabb tíz év múlva.

A 48 kilométeres Brassó-Fogaras sztrádaszakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítési határideje 22 hónap, a műszaki tervet pedig 3 hónap alatt kell véglegesíteni. Ez után „már csak” a Szeben és Fogaras közötti szakaszra kell közbeszerzési eljárást indítani, és meg is kell építeni az autópályát. Ezzel a Szeben-Fogaras-Brassó-Ploieşti-Bukarest útvonal a tordai csomópontnál összekapcsolódik az észak-erdélyi autópályával, amely jelenleg – kis megszakítással – a Marosvásárhely melletti Nyárádtőtől a Kolozsvár melletti Gyaluig tart. Persze az összekapcsolódáshoz az is kellene, hogy végre befejezzék a szintén hosszú évek óta épülő Nagyenyed-Szászsebes szakaszt is.

Hirdetés