Övön aluli ütés: azt kéri a nép ügyvédje a Covid-kórházaktól, hogy igazolják, nem kínozták a betegeket

Az egészségügyi miniszter kiakadt, hogy hogyan hozhatja bárki is összefüggésbe a gyógyítást a kínzással, a kórházat a börtönnel.

Hirdetés

Meglepő levéllel kereste meg a napokban a koronavírusos áldozatokat ápoló kórházakat a nép ügyvédje nevében Raluca Ecaterina Andronescu, az intézmény helyettes vezetője. Ebben tájékoztatják a kórházigazgatókat, hogy a kínzás elleni nemzeti megelőző mechanizmus értelmében megvizsgálják, hogy sérültek-e a koronavírusos személyek jogai a „fogva tartási helyükön”, vagyis a kórházakban.

Tíz nap haladékot adtak arra, hogy a kórházak vezetői elektronikus formában küldjenek el számukra egy sor dokumentumot a páciensek személyes adatairól és kezelésükről, helyezzenek el tájékoztató táblákat a kórházakban arról, hogy ezeket az intézményeket a népbiztos felügyeli a kínzás elleni nemzeti megelőző mechanizmus keretében. Azt is kérik, hogy szórólapokon értesítsék a betegeket: a nép ügyvédje honlapján elérhető egy kérdőív, melyben beszámolhatnak a kórházi tapasztalatokról.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter érthető módon kiakadt a nép ügyvédje megkeresésén. Mint mondta, sebészként nem érti, hogyan lehet a kórházakat fogvatartási intézményekkel, illetve a gyógyítást a kínzással összemosni. Hogyan lehet az orvosokat, akik három hónapja küzdenek a járvánnyal, miközben életeket mentenek, ilyen vizsgálatnak alávetni. Tárcavezetőként viszont először is ellenőrizni fogja, hogy milyen jogi alapon kérhetett ilyesmit a nép ügyvédje, mert nem tartja normális dolognak, hogy egy ilyen nehéz helyzetben fogvatartási helyként stigmatizálják a kórházakat.

A szakminiszter azt állítja, hogy senkit nem ért agresszió a kórházakban, egyedül arra volt példa, hogy a tünetmentes páciensek kérték, hogy engedjék ki őket.

Hirdetés

A nép ügyvédje az 1997/35-ös számú törvény alapján arra hivatott, hogy megvizsgálja és intézkedjen minden olyan esetben, amikor köztisztviselők, helyi hatóságok, közintézmények vagy az ezek alárendeltségébe tartozó hatóságok megsértik az emberi szabadságjogokat. Erre a törvényre hivatkozva fordultak a kórházakhoz, melyeket arra is emlékeztetnek, hogy Románia is aláírta az ENSZ kínzásról és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódról és büntetésről szóló egyezményét (OPCAT), így ez is feljogosítja őket arra, hogy ellenőrizzék, történtek-e jogsértések.

Ettől függetlenül övön aluli ütés ez a kórházaknak, az orvosoknak és mindenkinek, aki a járvány ellen küzd Romániában.

Hirdetés