Egyes nagyvárosokban elvétve már találhatunk hasonló elven működő automatákat

Ötven banis betétdíjjal és üvegvisszaváltó automatákkal fordítanának a siralmas újrahasznosítási arányokon

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés Romániának: elviekben 2022 áprilisáig működni fog a PET palackok, üvegek és fémdobozok újrahasznosítását célzó országos visszaváltási rendszer.

Hirdetés

Hosszú évek óta várat magára egy jól átgondolt, kivitelezhető visszaváltási rendszer kidolgozása a PET palackok, üvegek és fémdobozok újrahasznosítására Romániában. Az évek során rengeteg lelkes elképzelésről olvashattunk, sürgősségi kormányrendelet is született a témában, a megvalósítás azonban mindeddig tessék-lássék módra történt, hamar rájöttek, hogy nem működik, így nem is erőltették a dolgot.

Legutóbb 2019-ben írtunk arról, hogy az üvegek után 0,5 lej betétdíjat kell majd fizetni, és a kereskedőknek biztosítaniuk kell a visszaváltást, amennyiben a visszaváltó személy rendelkezik pénztári blokkal. És milyen nagyszerűen gyakorlatba ültették ezt az ötletet is! Azóta is mindenki üres üvegekkel jár le sörért vagy ásványvízért (egyébként nem mindenhol van rá lehetőség, és valójában csak azok hordják maguk után az üvegeket, akiknek tényleg fontos a környezettudatosság). Már akkor is szó volt arról, hogy 2021-ig muszáj lesz egy visszaváltási rendszert megalapozni a műanyag palackokra és a fémdobozokra is, ennek jött most el az ideje. A határidő: 2022 áprilisa.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Digi 24-nek beszélt a visszaváltási rendszer működéséről. Legfeljebb 3 literes palackokról van szó, melyekben – az esetek többségében – valamilyen italt forgalmaznak. Ezekért vásárláskor 50 banival többet fogunk majd fizetni, amit visszaváltáskor visszakapunk. Mindegyik palack egyéni beazonosító vonalkódot fog kapni, ennek alapján ismerik fel, hogy része-e a visszaváltási rendszernek. Az visszaváltáshoz automatákat helyeznek el a nagyobb áruházaknál, szupermarketeknél.

Mivel rurális környezetben ez nehezen kivitelezhető, márpedig az országos értékesítés nagy része vidéken zajlik, más megoldásra is szükség van. A vidéki kisboltokban külön zsákokban, szelektíven gyűjtik majd a palackokat, és az eladó fogja visszafizetni a betétdíjat a vásárlónak. A felgyűlt szemét elszállításának logisztikáját országosan fogják megoldani, így jut majd el az újrahasznosítással megbízott operátorig. A palackokat elviekben bármelyik üzletben vagy gyűjtőpontnál le lehet majd adni.

A tárcavezető tisztázta: az ivóvizet, üdítőitalt, sört vagy más alkoholtartalmú italt, esetleg étolajat tartalmazó palackokról van szó. A tejtermékes üvegek nem tartoznak a visszaváltandó csomagolások közé, mivel azokra az élelmiszer-biztonsági kockázat miatt más szabály érvényes. Az üvegeket nem szükséges kimosni, az sem baj, ha nem rendelkeznek csavarzárral, az viszont fontos, hogy üresek legyenek és szerepeljen rajtuk az egyéni vonalkód, mely 24 hónapig lesz érvényes. A cégek felelőssége, hogy feltüntessék a palackokon és a fémdobozokon a visszaváltás lehetőségét, illetve vonalkódot helyezzenek el az ebbe a kategóriába sorolható termékeiken. Ez a kötelezettség érvényes a multikra is.

Hirdetés

A kormányhatározat megjelenése után a hatóságoknak egy év és két hónap áll rendelkezésükre, hogy beszerezzék az automatákat, megszervezzék a logisztikát és a hozzá tartozó informatikai rendszert, mellyel nyomon követhetik a visszaváltandó palackokat. Ezzel párhuzamosan országos szinten öt gyűjtési és szelektálási pontot kell kialakítsanak. Ha mindezt sikerül megvalósítani, a cél az, hogy egy éven belül a kereskedelemben fellelhető palackok és fémdobozok 70 százalékát újrahasznosítsák, három éven belül pedig érjék el a 90 százalékot.

Ideális esetben a háztartásokból származó szemét 90 százalékát kellene újrahasznosítani és csak 10 százalék landolhatna a hulladéktelepeken. Ehhez képest Romániában jelenleg éppen fordítva történik.

Kíváncsian várjuk, ezúttal hogyan sikerül az ambiciózusnak tűnő terveket gyakorlatba ültetni.

Hirdetés