Áprilistól újra egymáshoz koccanó üres üvegekkel járhatunk vásárolni

Vagy ha nem, akkor betétdíjat kell fizetnünk minden egyes üvegért. Mint a kommunizmusban.
Hirdetés

Akik a kommunizmus idején nőttek fel, azok számára biztosan nem ismeretlen az a bolti művelet, mely az üveges termékek vásárlásával járt. A vásárlónak két lehetősége volt: vagy cipelte magával az üres üvegeket, ha például tejet akart vásárolni, vagy betétdíjat fizetett minden egyes üveg után. Ezt a régi jó szokást vezeti be újra a kormány, nemcsak a vásárlók és a kereskedők, hanem a kereskedők és a beszállítók között is kötelezővé téve a visszaváltható csomagolások elszámolását.

Az új szabályozás a hulladékgazdálkodásra vonatkozó sürgősségi kormányrendelettel (2018/74) együtt lép érvénybe, mely bár nemrég megjelent a Hivatalos Közlönyben, március 31-től lesz kötelező érvényű. Ettől az időponttól a boltok betétdíjat fognak kérni a vásárlóktól az újrahasznosítható csomagolások után:

termékenként 0,5 lejt, vagyis 50 banit.

Örülhetünk, hogy csak ennyit, mert eredetileg 2 lejt akartak kifizettetni a vásárlókkal üvegenként.

A törvény értelmében a kereskedőknek kötelességük visszafizetni ezt a pénzt, amennyiben a vásárló visszaviszi az üres és megfelelő állapotú üveget, feltéve ha az illető rendelkezik a pénztári blokkal. A visszaváltást bármelyik olyan üzletben el lehet intézni, melyben megtalálható az adott termék, ugyanakkor a hulladékkezelő központokban is lesz rá lehetőség. A kereskedelmi egységek között is hasonló elven fog működni a visszaváltás, és ugyanúgy fizetniük kell a hiányzó üvegek után.

Azok a forgalmazók, melyek újrahasznosítható csomagolásban dobnak piacra egy terméket,

kötelesek feltüntetni a címkén, hogy a csomagolás visszaváltható,

ellenkező esetben 16 és 30 ezer lej közötti büntetésre számíthatnak. Arra is kötelezik a cégeket, hogy az idei esztendőtől kezdve a piaci forgalomba lévő termékeik csomagolásának visszaváltását legalább 80 százalékosan teljesítsék. Ha ez nem sikerül, a büntetés 20 és 40 ezer lej közötti összegre rúghat.

Hirdetés

A környezetvédelmi szempontból hasznos törvény továbbá azt is előírja, hogy

a cégek a következő években fokozatosan növeljék a visszaváltható csomagolású termékeik százalékát.

A tervek szerint 2021-ig sikerül megalapozni egy jól működő visszaváltási rendszert, melynek részeként az összes palack (az üveg és a műanyag egyaránt) valamint a fémdobozok után is betétdíjat kell majd fizetni. 

 

Hirdetés