Fotó forrása: oradesibiu.ro

Öt éve ellopták, most váratlanul előkerült az erdélyi szászok egyik legrégebbi kegytárgya

A külföldön is keresett 13. századi nagydisznódi kereszt mindvégig egy helyi lakosnál volt.

Hirdetés

Csodák márpedig vannak: öt év után került elő a nagydisznódi evangélikus templomból ellopott páratlan értékkel bíró, 13. századi körmeneti kereszt, a rendőrök ugyanakkor elfogták a feltételezett tolvajt is. A ritkán használt, egyébként a templom múzeumában őrzött feszületnek 2016-ban veszett nyoma. A rendőrségen tett bejelentés után a hatóságok tűvé tették a környéket, de nem akadtak semmilyen nyomra. Biztos, ami biztos alapon, a kereszt adatait az ellopott kulturális javakat listázó Interpol-adatbázisba is feltöltötték, nemzetközi szintre emelve a keresését.

A nyomozás öt év után hozta meg a várt eredményt, s mint kiderült, a kereszt mindvégig a rendőrök orra előtt volt, el sem hagyta a települést. Azt nem részletezik, hogyan sikerült beazonosítani a tettest, de a lényeg, hogy elfogták az 50 éves helyi lakost, és meglett a kereszt is, mely a keddi nap folyamán visszakerült az evangélikus egyházhoz.

A körmeneti feszület 1911-ben került a nagydisznódi evangélikus templom leltárába, ugyanis ekkor bukkantak rá a templom szomszédságában található régi kápolna osszáriumában. Szakértők szerint a 13. században készülhetett valamelyik nyugat-európai műhelyben. Kivételes művészeti értékét a gótikus stílusjegyeket mutató díszítése adja. A helyiek úgy tartják, hogy a kereszt a erdélyi szászok egyik legrégebbi kegytárgya, és még az első szász telepesek hozták magukkal Erdélybe.

Hirdetés