Öt év letöltendőt kapott Nagybánya polgármestere, kereste is a rendőrség, de meglógott…

… Marcel Ciolacu biztosította a népet, hogy őt nem Harry Potternek hívják… és egér sétált a Lidl-ben, nem is a polcok közt, hanem a felvágottakon.

Hirdetés

Öt év letöltendőt kapott Nagybánya polgármestere, kereste is a rendőrség, de meglógott

Talán még emlékszik a kedves Olvasó erre a Cătălin Cherecheș nevű jóemberre, aki 2011-ben ült bele Nagybánya polgármesteri bársonyszékébe és… azóta történt vele egy s más. Például az, hogy többek közt csúszópénz elfogadásáért 2016-ban vádat emeltek ellene. És például az is, hogy a vizsgálati fogságból nyert újra polgármester-választást, szintén 2016-ban.

Na de az idő néha nem a svihákoknak dolgozik. Az igazságszolgáltatás malmai lassan felőrölték az ügyet és mostanra megszületett a jogerős ítélet: a kolozsvári ítélőtábla öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a smekker polgármesterre.

Na de Románia jogállam, ugye. Vagyis: a bíróságnak joga van elítélni egy bűnözőt, a megfelelő bizonyítékok alapján. Viszont az elítélt bűnözőnek is joga van meglépni a törvény szigora és a karhatalom karjai elől. És pontosan ez történt Cherecheș úr esetében is: a rendőrség kereste otthon, kereste a polgármesteri hivatalban, de nem lelte. Az elítélt szépen meglógott. Hogy merre jár, jelen pillanatban nem tudni, de élünk a gyanúperrel, hogy már átlépte valamelyik határt. A karhatalom meg mit tehetett volna: országos körözést adott ki a szökevény polgira.

Marcel Ciolacu miniszterenök biztosította a népet, hogy az ő neve nem Harry Potter

Ugye, közeledik az év vége, meg a jövő év eleje, és hát sok szó esett az elmúlt hónapok során kormánykörökben (nem utolsósorban a tanügyi sztrájk miatt) a béremelésekről. Na de a jó kormány egyik ismérve éppen az, hogy folyamatosan beszél, ígér, mérlegel, tárgyal, ám amikor cselekvésre kerül a sor, akkor ugyancsak óvatos… már ha éppen nem tör ki országos sztrájk.

Na mármost, szó esett arról is, hogy 2024-től béremelésekre számíthat a hazai dolgozó nép. És 2024-ről most már elmondható, hogy kopogtat az ajtón. Tehát valamit tenni mondani kell a kormánynak a szelídecskén meglengetett béremelésekkel kapcsolatban. Na, hát tettek mondtak valamit. A liberálisok feje, Nicolae Ciucă úr is, a kormány feje, Marcel Ciolacu úr is.

Nicolae Ciucă úr a tőle megszokott csukaszürke stílusban arról beszélt, mennyire fontos dolog a béremelés. Meg a nyugdíjemelés. A szakminisztériumoknak keményen meg kell dolgozniuk azért, hogy az új bértörvény (és nyugdíjtörvény, tesszük hozzá, ha már mindkettőről beszélt) jó legyen. Na de sajnos nem lesznek kész 2024-ben. Csak 2025-ben. És ekkor olyat mondott Ciuca úr, hogy ha hallotta volna, az egész nép eltátotta volna a száját. Ezt mondta:

„Nem lenne korrekt dolog politikai szempontból sem, ha egy ilyen intézkedéssel állnánk elő egy választási évben.”

Mert hogy, ugye, 2024 szuperválasztási év lesz a mioritikus hazában. Na de kedves Ciucă úr, mi történt önökkel, politikusokkal? Hát eddig nem az volt a szokás, hogy választási években szórták az áldást a népre, mint valami istenek?

Marcel Ciolacu miniszterelnök igyekezett kerülni a bombasztikus, inkább pragmatikusnak mutatkozott. Véleménye szerint is a béremelésekre 2025-ben került sor. Persze, a tanügyi dolgozók kaptak már egy 25%-os emelést előlegként, amely igazából megvan 30% is. Tessék, mondta Ciolacu úr, a számok nem hazudnak. A végén viszont nem tudta magában tartani a poént:

Hirdetés

„Önök is, én is, minden román is szerette volna négy hónap alatt megoldani a bérek kérdését. De nem vagyok Harry Potter, a nevem Marcel Ciolacu.”

No, hát ebben miniszterelnöki kijelentésben spéci nem kételkedünk.

Egér sétált a Lidlben, és nem a polcok közt, hanem a felvágottakon

Lehet a Lidl üzletláncot szeretni, gyűlölni, tény, hogy ez az a hely, ahol ma olcsón lehet bevásárolni. És hát akinek nincs kolbászból a kerítése, az a Lidlből szerzi be a heti betevőt. Ez van.

Na de mit tehet a hétköznapi halandó vásárló, ha kosarát maga előtt tolva araszol a polcok között, elérkezik a felvágottakhoz és megpillant egy egeret, amint a parizeren korzózik? Jó, leesik az álla, de utána?

Nos, a nagyváradi Oradea Shopping City-ben levő Lidl üzlet több vásárlója is találkozott a dolgát végző rágcsálóval. Első lépésként eléggé nem inkluzív és toleráns módon agyonverték az egeret holmi kartondarabokkal. Utána valaki lefotózta a megboldogultat és elküldte a sajtónak. A sajtó riasztotta a fogyasztóvédelmet, a fogyasztóvédelem szalajtotta a felügyelőit, mint a kóró és a kismadár meséje végén és bumm, a Lidl szívott egy jó nagyot. Mert ha a felügyelők elkezdenek bogarászni, akkor nem csak egeret, egyebet is találnak. Az érintett Lidl üzletet pár órára bezáratták, mert ugye, ki kellett takarítani, na és adtak mellé egy 30 000 lejes bírságról szóló „ajándékszelvényt” is.

Igazán örvendetes, amikor a dolgok rendben mennek. Bár az még örvendetesebb lenne, ha eleve tiszták lennének a Lidl üzletlánc boltjai.

Hirdetés