Osztrákból norvég kézbe kerülhet az OMV Petrom többségi tulajdonjoga

Hogy befolyásolja mindez a fekete-tengeri gázmezők kiaknázását?

Hirdetés

Több lap is megírta, hogy a szövetségi kormány feláldozná OMV Petromot az orosz gázfüggőségtől való szabadulás érdekében. A Közép-Európa legnagyobb forgalmú olajipari társaságának számító OMV 51 százalékkal, a román állam 20,6 százalékkal rendelkezik a tulajdonjogból.

Az eladásról szóló hírt már egy hónappal ezelőtt megszellőztették, de akkor még 31,5 százalék részesedésről volt szó, a legutóbbi információk már mind az 51 százalék eladását előre vetítik. Mindez főleg azért fontos, mert az OMV Petromot illeti meg a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőből származó gáz fele.

Az esetleges tranzakcióval mindenki jól járhat. Az OMV Petrom iránt érdeklődő norvég konzorcium azt ígérte az osztrák kormánynak, hogy Ausztria éves gázfogyasztásának 80 százalékát biztosítani fogja, azaz 75 terrawattórát. Románia számára azért lehet hasznos a tranzakció, mert az OMV-nek nincs operátori tapasztalata a mélytengeri földgáz kitermelésében, míg a négy norvég és egy amerikai cégből álló konzorciumnak van.

A Neptun Deep fekete-tengeri gázmezőből évente 10 milliárd köbméter gáz kitermelését tervezik, de ahhoz, hogy beindulhasson, a befektetőknek teljes mértékben kiszámítható, stabil jogi és adóügyi beruházási környezetre van szükségük, figyelmeztetett korábban az OMV Petrom.

De ez – ha minden igaz – már más gondja lesz, nem az OMV-é.

Hirdetés