Ortodox vízkeresztkor megáll az idő, nem érvényesek a járványszabályok, nem fertőz a vírus

Csak ez lehet a magyarázat arra, hogy tömörülhet annyi ember olyan kis helyre az ünnepi miséken a hatóságok tapintatos félrenézése mellett.

Hirdetés

Ezúttal nem az ország vadkeleti részéről, hanem Erdély kulturális fővárosáról, a szuperfejlett okos Kolozsvárról mutatunk egy képet: így ünnepeltek a hívek vízkeresztkor a kincses város egyik ortodox templomocskája előtt (nem, nem a pékség előtt álltak sorban kenyérért).

No m-am suparat… concerte nu, cinema nu, teatru nu, la băute la prieteni seara nu, la magazin după 21.00 nu… da la…

Közzétette: Tiplea Erika – 2021. január 6., szerda

Társadalmi távolságtartásról persze szó sincs, a csendőrök pedig hát nemigen léptek közbe, hiszen hívők azért ők is valahol. A képet a Civil Kolozsvár (Clujul Civic) Facebook-csoportban osztották meg, és megy is ott a méltatlankodás, hogy ha a járvány miatt gyakorlatilag minden tilos, akkor ezt mégis hogy lehet megengedni.

A Monitorul de Cluj videóján látszik, hogy a kolozsvári ortodox katedrálisnál (Istenszülő elszenderedése katedrális) is volt könyöklés rendesen a félliteres műanyag palackokban osztogatott szentelt vízért (a papok még maszkot sem viseltek), és hogy a példaadó Kolozsvárnak is kéne még egy kicsit kupálódni a példaadáshoz.

Hirdetés

Arról persze nem is jó beszélni, hogy Teodosie, a rebellis ortodox érsek mekkora vízkereszti hepajt csapatott: ahogy az borítékolható volt, ezrek tolongtak az általa celebrált ünnepi szertartáson. Bár mondjuk Teodosie a járvány egy éve alatt annyi agyzsibbasztó hülyeséget csinált, hogy a fertőző betegségek lassan tiszteletbeli vírussá fogadják. Lehet tippelni a tünetekre.

Hirdetés