Őrizetbe vettek nyolc rendőrt, amiért megkínoztak két járókelőt, aki beszólt nekik, mert nem viseltek maszkot

Enyhén szólva is visszaéltek a hatalmukkal. De most elszámoltatják őket.

Hirdetés

Elképesztő esetről számolt be a bukaresti törvényszéki ügyészség: szerdán este büntetőeljárást indítottak kilenc rendőr ellen, nyolcukat pedig őrizetbe is vették, miután kiderült, hogy gyakorlatilag elraboltak két fiatalt, aki arra figyelmeztette őket, hogy nem viselnek maszkot, sőt egyiküket brutálisan meg is verték.

Az eset még tavaly szeptember elején történt. A rendőröket a forgalom éjszakai ellenőrzésére vezényelték ki az egyik bukaresti utcára. És mint kiderült, nem viseltek maszkot. Éjjel két óra előtt két fiatal járt arra, és számon kérte rajtuk a maszk hiányát.

A rend őreit a jelek szerint alaposan felbosszantotta a polgári öntudat ilyetén megnyilvánulása, és felháborodásuknak tettlegesen is jelét adták.

Az egyik fiatalembert heten közrefogták, megbilincselték, rendőrségi furgonnal egy Bukarest melletti elhagyatott telekre vitték, majd öten közülük gumibottal módszeresen verni kezdték a feje búbjától a talpáig. Az ügyészségi közlemény szerint egyikük emellett megalázó bánásmódnak is alávetette, de nem pontosítják, hogyan.

A rendőrök alaposak voltak: mintegy fél órán keresztül verték áldozatukat, majd egyszerűen ott hagyták a verés helyszínén.

A hét rendőr közül kettő mindvégig passzívan asszisztált a kollégái által elkövetett erőszakos cselekményekhez.

Hirdetés

A másik fiatalt szintén megbilincselték, beültették egy járőrkocsi hátsó ülésére két, ott tárolt kerékfelnire, majd egy elhagyatott utcára vitték.

Neki nagyobb szerencséje volt, mint társának: nem verték meg, csupán ott hagyták az utcán.

A rendőrök ellen az ügyészség mellett a belügy korrupcióellenes hatósága is nyomoz.

Lucian Bode belügyminiszter szerdán este úgy kommentálta az ügyet: ha a rendőrök szerint a feladatuk teljesítése ezt jelenti, akkor viselniük kell tettük jogi következményeit.

Hirdetés