Fotó: MTI

Orbán Viktor úgy beszélt Trianonról, hogy nem a múltat emlegette (VIDEÓval)

Elég volt a száz évig tartó magyar magányból.

Hirdetés

Nem biztos, hogy ezt a választ várta a Pesti Srácok riportere, amikor a miniszterelnök évindító, csütörtöki sajtótájékoztatóján Trianonról és a Székelyföld autonómiájáról kérdezte Orbán Viktort. A kormányfő ugyanis azt válaszolta:

„A történelmi emlékezet fontos, a történelmi évfordulók fontosak, az igazságnak el kell hangoznia, de ezzel már a jövőt illetően olyan sokra nem megyünk!”

Orbán Viktor szerint az elmúlt száz évben nem csak az történt, hogy Magyarország egy igazságtalan békediktátum miatt veszteségeket szenvedett el, de úgy véli, az azt követő időszakban az ország folyamatosan magára maradt a térségben, nem tudott kialakítani regionális együttműködést – ezt a miniszterelnök száz év magyar magánynak nevezte.

„Semmilyen bizalmi viszonyt nem tudtunk kialakítani a szomszédos országokkal, márpedig a velük való együttműködés nélkül nincs jövő”

– tette hozzá.

A miniszterelnök a legnagyobb eredménynek értékelte, hogy az elmúlt években Magyarország véget tudott vetni ennek a száz évig tartó magánynak, és számos relációban a történelmi tapasztalattól függetlenül szoros együttműködést tudott létrehozni a jövőre vonatkozóan, például Szlovákiával a V4 keretében, vagy Szerbiával és a viták ellenére Horvátországgal is.

Orbán Romániát nem említette.

Hirdetés

„Az együttműködések összefüggésében lehet gondolkodni a jövőre – ez a tanulsága az elmúlt száz évnek.

Nem elszigetelnünk kell egymást, hanem mindenkinek – a maga történelmi igazságát nem megtagadva – együttműködésre kell törekednie,

építenünk kell Közép-Európát” – mondta Magyarország miniszterelnöke.

Orbán reméli, hogy a visszaemlékezések „nem visszavetnek, hanem előrevisznek ezen az úton”, ezért bölcs, okos mértéktartást kért mindenkitől.

December 15-én, a temesvári forradalmi megemlékezésen elhangzott beszédében egyébként Orbán együttműködést ajánlott fel Bukarestnek is, amikor azt mondta: Magyarország készen áll, hogy a szomszédjaival felépítsen egy új Közép-Európát. Klaus Iohannis államfő erre később a lehető legbarátságtalanabbul reagált.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

Hirdetés