Orbán Viktor Iohannis magyarellenes kirohanásáról: nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk

A miniszterelnök szerint nem tudni, hogy provokációról, „balesetről” vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

Hirdetés

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elsősorban a koronavírus-járvány magyarországi helyzetét értékelte, de szóba került Klaus Iohannis kirohanása is. Mint tudjuk, az államfő azzal vádolta meg a PSD-t, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak.

Az interjút itt lehet meghallgatni teljes terjedelemben, Iohannis nyilatkozatáról a 18. perc körül beszél a magyar kormányfő.

Mint kifejtette, az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét. Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat „a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából”.

„Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (…) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk”

Hirdetés

– mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, „balesetről” vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

A miniszterelnök azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is, írja az MTI.

Hirdetés