Orban szerint a belügyminiszter csak azért robbantotta be majdnem a járványt, mert legalább dolgozik

A miniszterelnök kiáll elképesztő ostobaságot elkövető minisztere mellett.

Hirdetés

Védelmébe vette a túlbuzgó, választási megfontolásoktól sem mentes ájtatoskodás miatt az ortodox egyházzal a koronavírus-járvány terjedését jó eséllyel felgyorsító, de végül szerencsére visszavont paktumot megkötő Marcel Vela belügyminisztert Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő csütörtökön este a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva – a járvány miatti új gyakorlatnak is adózva – mosta kezeit, mondván: ugyan még az ortodox hívek számára a kijárási tilalmat enyhítő megállapodás aláírása előtt beszélt Velával az ügyről, a dokumentum pontos tartalmát nem ismerte, mivel ő is csak az aláírás után kapta meg.

De aztán, amikor elhangzottak a kemény bírálatok, és Iohannis államfő is keményen beszólt a kormánynak az ostoba paktum miatt, gyorsan módosították.

De hát előfordul az ilyesmi, a lényeg, hogy időben reagáljon az ember.

„Csak aki nem dolgozik, az nem hibázik, és amikor fennáll egy rossz döntés veszélye, képesnek kell gyorsan megváltoztatni az illető döntést” – sommázott Orban.

És hát végül is igaza van. Elvégre bármelyik civilizált országban előfordulhat, hogy a kormány egyik legfontosabb tisztséget betöltő tagja egyéni ambícióktól és pártérdektől egyaránt vezéreltetve világjárvány idején olyan döntést hoz, amely akár milliók életét is veszélybe sodorhatja.

Hirdetés

A megállapodást aztán a közfelháborodást visszavonták, miért kell még rugózni rajta?

Tessék tovább haladni, nincs itt semmi látnivaló.

Ja, amúgy Orban arról is beszélt, hogy a járvány tetőzését a május elseje és ötödike közötti időszakra várják, és május 15-e után – ha a járványhelyzet lehetővé teszi – fokozatosan indítják újra az életet, először a kevesebb kockázatot hordozó ágazatokban.

De hát ez kit érdeken az előző, briliáns érvelés után?

Hirdetés