Ön is úgy gondolja, hogy jobb lenne, ha ismét kötelező volna az egyenruha az iskolákban?

Az AUR terjesztett be erre vonatkozó törvényjavaslatot.

Hirdetés

Sokakat érintő témában terjesztett be törvényjavaslatot a szenátusban a szélsőséges Románok Egyesüléséért Párt (AUR): a párt azt szeretné, ha az 1990 előtti időszakhoz hasonlóan ismét bevezetnék az iskolai egyenruhákat első osztálytól tizenkettedik végéig.

Mint ismert, már ma is vannak olyan iskolák, ahol van saját egyenruha, de sokak szemében – akik megélték az 1990 előtti időket – az egyenruha a diktatúra jelképe, ezért ódzkodnak tőle.

Az AUR viszont számos érvet felhoz amellett, hogy miért lenne mégis jó.

Elsősorban azért, mert

elfedné a diákok közötti szociális különbségeket,

hiszen a tehetősebb szülőkkel rendelkező tanulók nem feszíthetnének a márkás cuccokkal az iskolában, ami egyrészt a szegényebb diákok körében kisebbrendűségi komplexust eredményezhet, másrészt ki is rekeszthetik őket.

Azt a párt is elismeri, hogy a 80-as évekre a szovjet típusú egyenruhák bevezetése nyomán az akkori diákok ellenszenvvel tekintettek az uniformisokra, viszont az 1945-öt megelőző időszakban éppen hogy büszkeséggel töltötte el a tanulókat, ha egy nagy presztízsű iskola egyenruháját viselhették.

Megjegyzik, hogy Romániában ugyan nem születtek tanulmányok az egyenruha hasznáról, de az Egyesült Államokban például igen: a Houstoni Egyetem egyik vizsgálata például kimutatta, hogy lányiskolában 3 százalékkal javultak a teszteredmények az uniformis bevezetése után.

Hirdetés

Szakértőkre hivatkoznak, akik szerint az egyenruha hozzájárul ahhoz, hogy a diákok jobban koncentráljanak a tanulásra, hiszen nem azzal foglalkoznak, mit vegyenek fel, más felmérések eredményei pedig azt mutatják, hogy

büszkévé teszi a diákokat, amiért egy közösséghez tartozhatnak.

Emellett anyagilag is kevesebb terhet ró a szülőkre, hiszen az egyenruhát elvileg egyszer egy évben kell megvásárolni.

Más praktikus indokokat is felsorolnak: eszerint könnyebb lenne kiszűrni a „betolakodókat”, akik egyébként észrevétlenül bejuthatnának az iskolákba.

Egy kaliforniai felmérésre is hivatkoznak, amely szerint az egyenruha bevezetése hozzájárult az erőszakos incidensek 34, a fegyveres támadások 50, a verekedések 51, a szexuális agresszió 74, a drogbirtoklás 69, illetve a garázdaság 18 százalékos csökkenéséhez.

Az sem utolsó szempont, hogy egy jól eltalált, elegáns egyenruha a munkaerő-piacra is jól felkészíti a diákokat, hiszen megtanítja őket elegánsan és a környezetnek megfelelően öltözködni.

Hirdetés