Ön átkelne ezen a hamisítatlanul román zebrán, vagy inkább vállalná a bírságot?

Nem egyszerű a válasz.

Hirdetés

A hatóságok és a kivitelezők is kétségkívül a helyzet magaslatán álltak a Románia északkeleti részében található Botoşani megyében, ahol az összefogás eredményeként sikerült úgy felújítani néhány, községeken áthaladó utat, hogy a gyalogátkelőket csakis rutinos túrázók és hegymászók tudják használni.

Konkrétan több helyen is úgy festették fel a zebrákat, hogy azok egyik mély ároktól a másikig vezetnek.

Az Orăşeni Deal nevű településen például egy helybeli elmondta: van aki megpróbálja az árokba mászva fölkínlódni magát a zebrára, de azért a többség – főleg az idősebb nők – inkább tilosban kel át az úttesten, semhogy fárasztó és veszélyes tornamutatványokat végezzen.

A Vorona nevű településen a helyi szakközépiskola előtti zebra is jókora árokban végződik, úgyhogy a helybeliek itt is inkább tilosban járnak – pláne eső idején, hiszen akkor ráadásul az árok megtelik vízzel.

Az utak felújításáért és az útjelzések ilyen professzionális szintű felfestéséért a megyei önkormányzat útügyi osztálya a felelős, az önkormányzat szerint azonban nem náluk kell a ludast keresni, mivel az útügy a helyi polgármesterekkel is egyeztetett a zebrák fölfestése előtt.

Hirdetés

A polgármesterek viszont azt mondják: velük aztán senki nem egyeztetett.

Annak egyébként, hogy a gyalogátkelők miért nem egyik járdától a másikig érnek, prózai oka van.

Sohasem volt járda, és az útszakasz felújítása során sem építettek.

Hirdetés