Olyan sok pénzt költenek nálunk a szülők a gyerek magánóráira, hogy annyiból zsenikeltetőt lehetne nyitni

Nem működik valami jól a szisztem, így apáék kénytelenek a zsebükbe nyúlni. Mélyen.

Hirdetés

Virágzik a magánórabiznisz Romániában, azon belül is elsősorban Erdélyben, itt vallják be ugyanis a tanárok a legtöbb jövedelmet az iskolán kívüli tevékenységből.

Az adóhatóság szerint 2018-ban országszerte 4135 személy összesen több mint 35 millió lejt keresett magánórákból, átlagosan 8543 lejt személyenként. Ez az a része a delikvenseknek, akik bevallották az extra jövedelmet, tehát valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.

Ez pontosan megmutatja a hazai oktatásügyi káoszt, a tanterv és a diákok túlterheltségét, és azt hogy a szülők saját pénztárcájuk, illetve gyermekük amúgy is kevés szabadidejének rovására kénytelenek legalább részben helyrehozni azt, amit az oktatásügyi politikusok harminc éve elrontanak. A tanárok a túlzsúfolt tanterv mellett egyszerűen képtelenek rendesen leadni a sok anyagot órán, így sok diák úgy megy haza, ahogy bement a suliba: hülyén. A szülők pedig csemetéjük érvényesülése érdekében hajlandók bármire – ha viszonylag tehetősek. Ha nem, a srácuk megszívta.

Csak Kolozsváron 1200 személy jelentett be tavaly összesen csaknem nyolcmillió lejnyi jövedelmet magánórák címén. Egy tavalyi felmérés szerint a legtöbben a nyolcadikos képességvizsga előtt, illetve a gimnáziumi évek alatt zavarják el a pulyát magántanulni, és matekból meg románból kell a leggyakrabban pótolni.

Még felsorolok itt pár számot, amitől az iskoláskorú gyermekek szüleinek ökölbe szorul a bicska a zsebében (szándékos képzavar!).

Egy magánóra olyan 60-70 lejbe kerül.

Hirdetés

Egy gimis srác heti magánórapénze átlagosan 150 lej. Nem jártam matek extrára, de ez havonta 600 ropogós román lej.

Ugye fáj?

Csak Kolozsváron összesen több mint egymillió-kétszázezer lejt költenek a szülők hetente (!) magánórákra.

Pedig milyen jól jönne az a pénz otthon is. Kéne az a menő gitár, meg a barkácsszett apának, a 65 funkciós konyhagép, meg az új cici anyának, meg mondjuk a gyerek is kaphatna egy kicsit drágább hátba verést.

Hirdetés