Olyan röhejesen kicsik a bírságok, hogy a benzinpánikot kirobbantó benzinkutas utólag csak röhögött a büntetésen

Ezt maga a fogyasztóvédelem vezetője mondja.

Hirdetés

Nehéz elejét venni az olyan spekulációknak, amelyek a múlt heti benzinpánikot is kirobbantották, mivel a bírságot nevetségesen alacsonyak, így nem igazán bírnak elrettentő hatással – ezt Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke mondta az ügyet kommentálva.

Hogy kijelentését alátámassza, elmesélte, hogy az a belényesi benzinkutas, aki először tolta fel 11 lejre a benzin literenkénti árát, országos hisztériát robbantva ki ezzel, a bírság kiszabása után csupán poénkodott a közösségi médiában, mondván,

a pánikvásárlás idején elért nyeresége jócskán meghaladja a büntetés összegét.

Az igazgató szerint a bírságok eleve alacsonyak, ráadásul az pláne nem bír komoly elrettentő erővel, hogy ha az érintett idejében kifizeti, akkor a bírság összege megfeleződik.

Mint megírtuk, a belényesi benzinkutast 35 ezer lejre bírságolták meg, mivel indokolatlanul alkalmazott jelentős áremelést.

A benzinpszichózis azt követően robbant ki múlt szerdán, hogy a közösségi médiában terjedni kezdett, hogy Belényesen már 11 lejbe kerül egy liter benzin, és hamarosan az egész országban megrohamozták a benzinkutakat.

Amelyek ennek nyomán tényleg elkezdték felsrófolni az árakat.

Hirdetés

A fogyasztóvédelem és az adóhatóság a miniszterelnök utasítására kiszállt, és bírságolt is összesen 370 000 lej értékben, a legnagyobb, 100 000 lejes összeget a Molra rótták ki, mivel a belényesi kút történetesen Mol-kút volt.

Csakhogy a magyar cég utólag jelezte: nem a saját kútjáról van szó, azt a belényesi vállalkozó franchise rendszerben üzemelteti, így a cég nem tud beleszólni az árképzésbe.

A bírságok a jelek szerint amúgy sem igazán fájnak – arról pedig, amit az illetékesek kezdeti felbuzdulásukban mondtak, hogy a benzinkutaktól akár el is kobozhatják a pánikidőszakban jogosulatlanul szerzett nyereséget, természetesen azóta sem esett komolyan szó.

Hirdetés