Olyan kórházakban mondanak fel tömegesen, ahol még csak koronavírusos eset sincs

Mire a szászvárosi kórházban sikerült meggyőzni a személyzetet, hogy maradjanak, egy másik kórházban, Temesváron is csoportosan felmondtak az alkalmazottak.

Hirdetés

Sehol nincsenek könnyű helyzetben az orvosok, asszisztensek és betegápolók, de azért más országokban nem vált jelenséggé, hogy a legnagyobb bajban tömegesen mondjanak fel a kórházi alkalmazottak, gyakorlatilag magukra hagyva a betegeket. Romániában viszont több kórházban is ez történt, illetve történik, ráadásul olyan intézményekben is, amelyekben még egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem tartanak számon. Azért az orvosokat is meg lehet érteni, hiszen a legutóbbi adatok szerint immár több mint 280 kórházi alkalmazott fertőződött meg a koronavírussal, mivel a kórházak nem rendelkeznek megfelelő védőfelszerelésekkel. Igaz, ezt a kórházmenedzserek és az egészségügyi tárca illetékesei is időnként cáfolják.

Hétfőn Hunyad megyei Szászváros (Orăştie) kórházának intenzív osztályán dolgozó egyetlen orvos, öt ápoló és öt asszisztens lépett le se szó, se beszéd. Őket a keddi információk szerint sikerült meggyőzni a maradásról, kivéve az orvosnőt, aki egy nappal korábban azt nyilatkozta, hogy üres kézzel kell szembenézzenek a halállal, mintha oroszlánok közé vetnék őket, ráadásul megpróbálják az egyes eseteket elsumákolni. Helyette most új orvost fognak alkalmazni.

Mire Szászvárosban sikerült rendezni valamelyest a helyzetet, a temesvári vasutas kórházban is hasonló szituáció állt elő. Bár a kórházban egyetlen koronavírusos beteg sem tartózkodik, és a menedzser szerint rendelkeznek védőfelszereléssel, 12-13 orvosi asszisztens nyújtotta be a felmondását kedd reggel. Arra hivatkoztak, hogy félnek a betegségtől, vagy azért, mert maguk is krónikus betegek, ezért jobban ki vannak téve a koronavírusnak, vagy azért, mert idős személyek, illetve krónikus betegek vannak a családban, akiket féltenek a megfertőződéstől. Emberileg lehet, hogy érthető, szakmailag kevésbé.

Kedden a brassói pszichiátrián is csoportos felmondás történt, melynek indoka – a kórházigazgató megfogalmazása szerint – az ismeretlentől való félelem. Az intézmény a COVID-19 elleni küzdelem harmadvonalába sorolható, tehát egyelőre elég kevés az esélye annak, hogy a kórházban koronavírusos eseteket kelljen kezelni.

Hétfőn az Argeș megyei Mioveni kórházában is felmondtak az orvosok a szükséges védőfelszerelés hiányára hivatkozva, miután megtudták, hogy koronás betegeket is kell majd kezelniük.

Hirdetés

Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin) azért indult büntetőeljárás az orvosok ellen, mert megtagadták az egyik koronavírus-gyanús beteg beutalását a kórházba. A rendőrök hivatalból indítottak eljárást a sajtóbeszámolók nyomán. A pácienst március 24-én légzési nehézségekkel szállították a szörényvári járványkórházba, ahol gyógyszereket írtak fel neki, és hazaküldték. Két napra rá a beteg rosszul lett, ismét bevitték a kórházba, csak ezt követően végezték el rajta a koronavírus-tesztet, mely pozitív eredményt hozott. A beteget végül a craiovai kórházba szállították. Mivel több kórházban előfordult, hogy elküldtek koronavírus-gyanús eseteket, Raed Arafat, az országos vészhelyzeti felügyelőség vezetője felhívta fel a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül.

De nem mindenhol a kórházi alkalmazottaktól indul a lázadozás: a Botoșani megyei Dorohoiban a lakosság azért akadt ki, mert a város kórházából koronavírus-betegek ellátására alkalmas központot alakítanának ki. Online petíciót indítottak azért, hogy ne vigyenek koronavírusosokat a városba, a kezdeményezés élére pedig a helyi alpolgármester állt. Nem tartják korrektnek, hogy Botoşani-ból Dorohoiba vigyék a betegeket, arra hivatkozva, hogy a megye vezetősége mindig is mostohán bánt a várossal. Arról nem szól a fáma, hogy mi van, ha a helyiek körében üti fel a fejét a járványt.

Hirdetés