Olyan könyvet tüntetett fel egy miniszter saját szerzeményként az életrajzában, amit nem hogy más nem talál, de még ő sem

Pedig Isten bizony megvolt – mondja.

Hirdetés

Felettébb kellemetlen helyzetbe került Florin Roman digitalizációért felelős miniszter: jóformán még meg sem száradt a tinta a kinevezésén, máris magyarázkodnia kell.

Történt ugyanis, hogy már a jelölésekor fölvetődött: nem sok minden predestinálja arra, hogy ezt a tárcát vezesse, legalábbis a végzettsége alapján.

Egyedül Az információs rendszerek elmélete című könyv, amelyet önéletrajzában a saját szerzeményeként tüntetett fel. Csak az a baj, hogy ezt a kötetet sehol sem lehet megtalálni.

A jó Roman önéletrajza szerint a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd egy magánegyetemen könyvelésből diplomázott, ezt követően a Titu Maiorescuról elnevezett magánegyetemen pszichológiából mesterizett, illetve a Nemzeti Védelmi Kollégiumban védelmi és nemzetbiztonsági témájú szakképesítést is szerzett. Bármit is jelentsen ez.

Ezt követően a Mediafax hírügynökség gyulafehérvári kirendeltségén dolgozott marketingesként, majd különböző, állami tulajdonú vállalatoknál tevékenykedett – volt tanácsadó az energiaár-szabályozó hatóságnál, de az E. ON Románia igazgatótanácsi tagjaként is tevékenykedett.

Vagyis az informatikával tényleg csak a már említett kötet hozható összefüggésbe –

csakhogy ilyen kötet Florin Roman nevű szerzőtől sehol sem található.

A könyvet az önéletrajz szerint 2006-ban adta ki az Akadémiai Kiadó.

Csak az a gond, hogy ilyen sem az Akadémiai Kiadó, sem a Román Nemzeti Könyvtár adatbázisában nem található, pedig ide minden kiadónak el kell küldenie több példányt is a kiadott könyvekből.

Illetve az Akadémiai Kiadónál rábukkantak egy, Az információs rendszerek elmélete című kötetre – ám annak négy szerzője is van, amelyek közül egyik sem Roman. Ráadásul 2009-ben adták ki.

Fölmerült a lehetőség, hogy valójában nem önálló kötetről van szó, csupán egy fejezetről egy könyvben – csakhogy ebben az esetben ezt ebben a formában kellett volna feltüntetni az önéletrajzban.

A Roman által megadott című, négy szerző által jegyzett kötetben azonban a borítón is feltüntetett szerzők nevén kívül másé nem bukkan fel.

A nemzeti könyvtár adatbázisában is csak egy Florin T. Roman nevű író és költő lelhető fel, aki határozottan nem azonos Florin Roman politikussal.

Hirdetés

Az információs rendszerek elmélete című könyv egyik szerzője a négyből, Titi Paraschiv ugyanakkor elmondta: a Titu Maiorescu Egyetemen találkozott Romannal, sőt ő volt az irányító tanára, amikor az a mesteri disszertációját írta.

Csakhogy a disszertáció a Hozzájárulások az integrált kommunikációs rendszerek optimalizálásához címet viseli.

A legkellemetlenebb az egészben, hogy

a könyvet maga Roman sem találja, pedig állítása szerint otthon természetesen megvolt.

Amikor azonban számonkérték, közölte: eltűnt a könyvei közül, amit annak a számlájára írt, hogy a megjelenése óta háromszor is lakhelyet váltott.

Elképesztő egy pech, mi mást is mondhatnánk.

A magyarok nagy barátja

Amúgy Florin Roman neve onnan lehet ismerős, hogy az elmúlt években a magyarok iránti empátiával amúgy is nehezen vádolható Nemzeti Liberális Párt leginkább habzó szájú magyarellenes uszítójaként szerzett kétes hírnevet magának.

Ennek fényében némileg ironikus, hogy most éppen egy olyan kormányban felel miniszterként a digitalizációért, amelyben az RMDSZ tárcavezetői is ott vannak, és egy magyar miniszterelnök-helyettes is a tagja.

 

Hirdetés